Пентагон САЩ

Пентагонът предприе необичайния ход да разсекрети и разпространи видеозапис от руското прехващане на военния разузнавателен дрон на САЩ, разбил се в Черно море преди два дни, предаде Ройтерс.

На публикуваните кадри руски изтребител Су-27 се доближава плътно до американския безпилотен апарат ЕмКю-9 при очевиден опит, според американските официални представители, да повреди дрона, докато е прелитал над Черно море.

Вижда се също, че в един момент след друга близка руска маневра видеовръзката пропада, което според Пентагона е било следствие от сблъсъка между изтребителя и безпилотния летателен апарат. Записът завършва с кадри с повреденото според Вашингтон от сблъсъка витло на дрона, което направило летателния апарат неуправляем.

Около 40-секундното видео е с редактирано от американските въоръжени сили времетраене, но показва хода на събитията, заяви министерството на отбраната на САЩ.

Случаят с дрона беше първият пряк американско-руски инцидент от началото на войната в Украйна и влоши още повече и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва. Но той също така напомни на света за опасността от пряк сблъсък между Русия и САЩ заради Украйна, в която Москва нахлу в Украйна преди малко повече от година, а западните съюзници подпомагат Киев с разузнавателни сведения и оръжие, отбелязва Ройтерс.

Русия отхвърли американските обвинения, че изтребителите ѝ са действали безразсъдно при инцидента с дрона над Черно море, който се разигра във вторник. Според нейната версия той се е разбил при „рязка маневра“ от негова страна и не е имало никакъв контакт между него и неин самолет.

Американски източник, пожелал анонимност, заяви, че в района на катастрофата с безпилотния летателен апарат са забелязани руски кораби, но засега няма данни да са извадили някакви отломки от него от морето.

Според Вашингтон всякакви опити за изваждането му ще бъдат трудни поради дълбочината на морските води в тази зона. Оттам добавиха, че са взети мерки от отломките да не може да бъде извлечена никаква поверителна информация.

Видеозаписът беше разпространен, след като вчера имаше отделни телефонни разговори между главнокомандващите армиите на САЩ и Русия ген. Марк Мили и ген. Валерий Герасимов и министрите на отбраната на двете страни Лойд Остин и Сергей Шойгу.

Също вчера Мили заяви пред журналисти, че е очевидно, че действията на руската авиация срещу дрона са били умишлени, но добави, че не е ясно дали руските пилоти са целели нарочно да ударят безпилотния апарат със самолетите си, защото с подобна маневра са щели да изложат и своите самолети на опасност.

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА