Призивите за оставка са важен инструмент в обществения и политически живот, за да се покаже къде стои отговорността за определени неудачи в нашето общество, за неизпълнени задължения. Наше задължение е да намерим законодателни решения, така че механизмите за търсене на отговорност да бъдат наистина ефективни. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Няма вмешателство в работата на институциите от страна на другите власти, категорична бе тя. „Когато е видно, че една власт не върши своята работа, а в конкретния случай имаме безспорно такава ситуация, защото борбата с корупцията на практика е на ниво нула, тогава останалите власти трябва да предприемат съответните действия, за да се преустанови това очевидно нередно състояние“, обясни министърът.

Надежда Йорданова заяви, че й предстоят срещи с част от адресатите на писмото на Иван Гешев до европейските институции и посолства. „В началото на февруари е Съветът по правосъдие и вътрешни работи и там ще се видя с колегите си министри на правосъдието от държавите членки и ще обсъдя с тях проблема с върховенството на правото в България и какво правим ние, за да го решим. Очаква се скоро Групата за наблюдение на демокрацията към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред да проведе поредното изслушване на България по тези проблеми. Ние ще проведем откровен диалог с европейските депутати по тези теми“, обясни тя и допълни, че много от въпросните институции многократно са констатирали проблемите с прокуратурата в Република България.

Министерството работи по конкретни сигнали за нарушения от страна на главния прокурор. „Когато изясним всички факти и обстоятелства, ще информираме обществото за това. Подготвяме механизми за отстраняването му“, коментира Йорданова.

Що се отнася до оставката на Сотир Цацаров, тя заяви, че оставката му по никакъв начин няма да забави или да промени начина на функциониране на антикорупционната комисия. „Г-н Цацаров може би е усетил накъде отиват нещата и е решил да изпревари събитията. КПКОНПИ ще бъде реформирана със или без г-н Цацаров“, коментира министърът.

По думите й изборът на съдия Галина Захарова за председател на ВКС е най-доброто нещо, което се е случвало през последните години в съдебната ни система.

Трябва да се промени и начинът на работа на ВСС, трябва да се премахнат така наречените кариерни бонуси, категорична е още тя.