проф Велислав Минеков

Интересни разсъждения за личността на съветника си Светослав Трайков, изказа пред БТВ служебният министър на културата Велислав Минеков. Той трябваше да коментира пъстрата политическа биография на Трайков, както и защитаваните от него прокремълски тези.

„Биографията му се дължи на политически шпионаж. ( – Какво искате да кажете?) Че е наблюдавал с удоволствие растежа на различни политически фактори“, каза със смях министърът.


На въпрос на водещата Мария Цънцарова дали държавният пост е бил награда за шпионажа, министърът отвърна:

„Не, аз го награждавам – не го награждавам. Аз го поставям там с това, което може. Той е изключително добър специалист. Изключително добър IT специалист, какъвто тук не е имало. Даже сега мога да ви го дам на вас е БТВ, работи чудесно, ще се уверите“, отговори, вече със сериозен тон, Минеков.

„Да шпионира и нас ли?“, попита водещата, с което предизвика нова порция бурен смях.

Минеков обясни, че макар и вече да не е в борда на НДК, Светослав Трайков продължава да е държавен служител и негов съветник в МК.

„Ще мисля за неговите служби, но само в случай, че имам по-добър от него. Ако го намерите, той е добре дошъл“, заяви министърът и после отново се смя на водещата, която го попита защо отявлен привърженик на Путин оглавява отдела за европейските програми в Министерство на културата.

„Няма такова нещо, няма, няма, но обича да дразни. И виждам, че дразни и вас. Той си играе със социални мрежи, до които аз не се докосвам. От една страна е крайно десен, от друга е крайно ляв, за да види как ще реагира публиката. За съжаление е в повече тази игра, предупредих го. Играта приключи. Ако той беше краен привърженик на Путин, той нямаше да е до мен“, увери културният министър на Румен Радев.

После със смях потвърди, че Трайков е бил политически шпионин и провокатор. „Такъв е бил, но вече не е. Има качества, които ценя. Такъв служител тук не е имало!“, повтори Минеков.