Иван Гешев

“Лично Иван Гешев носи отговорност за това, че в обществото ерозира доверието към прокуратурата със своите лични политически пристрастия и изказвания.” Това заяви Милен Матеев от „Продължаваме промяната”, шеф на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, в ефира на БТВ.

Той даде като пример „СРС-тата, които са били извадени, за да уронят престижа на представители на опозицията и на протестиращи”.

С всичките си действия Гешев допринася за това в обществото да няма доверие в съдебната система и в частност към прокуратурата, отбеляза Матеев.

По думите на Матеев главният прокурор носи единствено отговорност за ефективността, за действията и бездействията на прокуратурата на България.

„Поради това, че ние намираме, че прокуратурата е изключително неефективна относно основно корупционните скандали, които се вихрят по високите етажи на властта, поради тази причина ние искаме той да понесе тази отговорност”.

Най-смущаващото е, че прокуратурата се превърна в един бенд, който спира законосъобразното развитие на всички сигнали за корупция по високите етажи на властта, допълни той.

“Прокуратурата не извърши никакви разследвания по скандалите с публикуваните снимки от шкафчето на Бойко Борисов, прокуратурата неефективно разследва фалита на КТБ и източването на КТБ. Има заведени 14 преписки в прокуратурата срещу престъпления извършени от Делян Пеевски и за нито едно от тях няма резултат”, поясни Милен Матеев.