Михаил Екимджиев

“България е вече категорично начело сред страните, които не изпълняват генералните мерки, произтичащи от решенията на ЕСПЧ”.  Коментарът направи пред БНР адвокатът Михаил Екимджиев във връзка с информацията, че  страната ни е сред най-осъжданите държави в Европа по нарушаване на основни човешки права, според данни от статистика на Европейския съд по правата на човека(ЕСПЧ) за 2020-а година. 

Адвокатът обясни, че смисълът от този Европейски съд е не толкова да присъжда обезщетения на конкретни лица, колкото чрез натиска, който осъществява съдът и органите на Съвета на Европа, да се премахват причините, водещи до такива осъдителни решения: “Това става с промени в съдебните и административните практики, които предполагат добра политическа воля за преустановяване на такива дълготрайни системни проблеми. Тук е най-тъжното заключение, че България устойчиво не проявява воля да коригира своето законодателство, че правата на гражданите да бъдат по-защитими”.   

По думите му, ако го нямаше ЕСПЧ, България щеше да е на нивото на Беларус или на някоя от средноазиатските бивши републики на СССР: “Ако имаме добри закони и добри съдебни и административни практики, много по-малко дела ще преминават през този национален филтър, за да стигнат до съда в Страсбург. Парадоксът е, че точно в резултат на осъдителни решения на ЕСПЧ в България понякога се променят закони и практики, а не в резултат на разумна воля и последователна политика на държавата”.

В предаването “Хоризонт за вас” адвокат Екимджиев коментира приетия законопроект за въвеждане на фигура на специален прокурор, който да разследва главния , като поредна имитация и негоден опит : “Много е тъжно, че едни политически пигмеи в парламента ни правят за смях пред цяла Европа. Те си казват, че така или иначе нямат самочувствие, че разбират от право, но трябва да изпълнят една поръчка, която имат от Гешев и от Пеевски. Но излагацията е за България и за българите, защото от поне 5-6 години ние пишем писма до Венецианската комисия и до Съвета на Европа, с които искаме стандарти и насоки какво да направим, така че проблемът с недосегаемостта и ненаказуемостта на главния прокурор да бъде решен. Те ни дават съвсем конкретни решения и ние правим точно обратното. И след като ни кажат, че сме направили обратното, ние приемаме отново мерки, които нямат нищо общо с препоръчаните”.