Народни представители били изготвили проект за етичен кодекс на Народното събрание, който интегрирал в едно принципите на Апостола на свободата и разбиранията на българските законодатели за „изисквания на Европейската комисия”.
Агенция „Фокус” и електронния таблоид „Блиц” цитират идентични текстове на т. нар. „проект”, написан с блудкав нео-възрожденски патос, който намесва легендарни исторически цитати на Васил Левски. В духа на всичко опорочено в българската държавност, неуточнените автори на „етичния кодекс” са формулирали текста като клетва, която всеки „депутат от Народното събрание на Република България”, полага пред „Отечество България”.
Несъмнено за българските политици отдавна е отминало времето да се учат на истински морал и ценности, по примера на Левски, заради което плагиатстването на идеите на Апостола в подобен текст е меко казано обидно. В частност уточнението към текста, че той интегрира „това което очаква и иска Европейската комисия”, в чието лице по-голямата част от политическата класа вижда еквивалента на „Говори Москва”, но от друга камбанария.
Най-малкото къде попадат разбиранията на Левски в трактовката на съвременните политици, които изготвят „етичен кодекс” за законодателите, който да отразява несъществуващи външни изисквания за такъв. Но нейсе! Само това да беше!

Авторите на памфлета, които се самоопределят като „дейците” си присвояват фомулировката, че са „си посветили живота за Отечеството, да работим за толкова милиона народ” и отправят призив помежду си „да са мисли зряло… па и да са съветваме един други и да са слушаме, да избягваме даже и най-малка гордост, да не присвояваме на себе си нищо…”

Скърпеният текст продължава обилно изпъстрен с цитати на Левски, подредени непоследователно и извън контекст, като например:

• Играем с живота на 7 милиона българи. Трябва да се мисли зряло.
• Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре.
• Нашето драгоценно Oтечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.
• На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни.
• За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.
• В Българско не ще има цар, а „народно управление” и „секиму своето”. Секи ще си служи по вярата и законно ще се съди както Българина, така и Турчина и пр.

След всичко изредено в този хаотичен ред, проектът завършва с цитата „времето е в нас и ние сме във времето”

Истината е, че можем само да се надяваме публикуваният текст да е неудачен опит за лош ПиАр, а не наистина предложение за етичен кодекс. Второто ще е краят на всичко свято в тази страна.