Любомир Стефанов

Политическата формация на Мая Манолова има потенциал, защото България има нужда от модерна европейска лява партия. Бившият служебен премиер Янев има много сериозно наследство, но неговите проекти са в пренаселено поле – рано или късно това “ще го вкара в челен сблъсък с “Възраждане” и той ще трябва или да се разграничи рязко, или да ги измести много хладнокръвно. Това мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. 

Относно създаването на партия ПП Стефанов отбеляза:

“Започва нещо да изплува от мъглявината на летните привидения от миналата година. Започваме да виждаме политическа физиономия.”

Той посочи, че е въпрос на време е да видим дали ПП ще се превърне във витална политическа партия.

“Проблемът с министър-председателя, който се хвърля на всички амбразури, за да запуши всички дупки или да обговаря всички появили се неясноти, малко започва да прилича на ранния Борисов. Това е човекът армия и в един момент това втръсва. (…) Когато това не е подкрепено с действия, макар и фасадни, ще започне да изглежда като говореща кукла на конци. Говорим за тип политици в България – или главатари, или аватари. Г-н Петков е реално заплашен от опасността да се превърне в аватар.”

Според анализатора Христо Иванов говори нюансирано за мъглявите перспективи на управляващата коалиция, а Корнелия Нинова плаши всеки ден с излизане от нея, но “най-прозаичният и прозрачен мотив” коалицията да не се разпада е общият интерес да няма предсрочни избори сега.

Всяка от партиите в управлението си има своите черни точки, но предсрочни избори ще бъдат предателство спрямо значителна част от българските граждани, смята Стефанов.

“Ако тези партии, които са получили това, макар и крехко доверие, го предадат, това ще бъде катастрофа.”

Напрежението и разломните линии в коалицията не трябва да са непреодолими и следва да има отворени вратички за комуникация, допълни преподавателят.

“Няма комуникация в тази коалиция или ако има, тя е пробита и повърхностна.”

По думите му съвкупният резултат е, че коалицията изглежда – “ни се води, ни се кара” – едните дърпат, другите бутат.”

“Ангажиментът да управляваш страната не е като да караш количка, блъскаща се на лунапарк и да се забавляваш, когато някой те тресне и ти се разклатят зъбите.”

Според Стефанов е притеснително, че няма детайлизирана управленска програма и не виждаме да функционират експертните съвети.

Опозицията не капитализира по значим начин възможностите, които ѝ се отварят, изтъкна Любомир Стефанов.