Вотът на народа показа, че няма ясен победител и очевидно, че трябва да има коалиционно управление. Това коментира в студиото на Би Ти Ви бившият депутат и евродепутат Петър Курумбашев. Според него много трудно ще се управлява с 65 депутати, ако се подкрепи еднопартийното правителство на ИТН.

За всички законопроекти трябват поне 121 гласа, а как ще се търси подкрепа, ще е много интересно, добави Курумбашев.

По думите му представените министри са непознати, а оценка да се дава на хора, които не са казвали мнението си по дадени въпрос в публичното пространство, ще е сложно.

Мантрата “Ето ви нови имена, защото другите са били в политиката”, не е сериозна, каза още Курумбашев и добави, че според него не е добре премиерът да няма никакъв опит в политиката, защото на България й трябва стабилно правителство и спокойствие.

В случая предлагането на премиер без опит е огромен риск, нещо като „вадене на Зайчето от шапката“. Затова  Корумбашев препоръча да се обърнем към опита на Сингапур, където следващият премиер се знае 3 години по-рано, или към Германия, където кандидатът за канцлер се обявява още преди парламентарните избори. 

Според бившия евродепутат в България абсолютно всичко можеш да си избереш през телевизора, но да можеш да управляваш цялата демокрация през телевизора е абсолютно измамно. Затова пък от гледна точка на рейтинг – е супер. 

Ако БСП подкрепи предложения кабинет от “Има такъв народ” – това ще е подписване на празен чек, смята Петър Корумбашев.