Корнелия Нинова

С “Продължаваме промяната” ще подпишем официално писмено коалиционно споразумение, каза Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице” по бТВ.

Първият разговор между нас и ПП беше рамков разговор с покана за съставяне на общо правителство, каза Корнелия Нинова предаването „Лице в лице” по бТВ. „Начертахме една пътна карта, като това да се случи, ще излъчим работни групи, които да работят по общи теми и да запишем една програма, която да бъде официално писмено коалиционно споразумение, което да стъпи на приоритети по програмите ни. След това продължават разговорите с другите колеги. Общото, което ни събира е, че трябва да има работещ парламент, редовно правителство. Аз поставих въпроса за бюджета. Обсъждахме антикризисните мерки – първите и бързи, които трябва да се случат. По-скоро говорихме за общите неща, не за различията. Вероятно ще намерим различия, не можем да се припокрием напълно”.

Говорихме за съдебна реформа, какво е необходимо да се направи, допълни Нинова. „В конкретика за КПКОМПИ и за смяна на главния прокурор днес не сме говорили. Аз казах как трябва според нас да се променя съдебната система, а те говориха по-скоро какво искат да се направи. Ето, това може би е една разлика”.

Ние сме партия с ред, правила, спазваме собствения си устав и други актове. „Съгласно нашите правила, когато председател избран пряко от членовете на партията, при предсрочно прекратяване става следното – трябва да се свика Конгрес, той да констатира оставката, да я приеме и след това Националният съвет да излъчи от сегашните заместник-председатели един, който да ръководи партията и да подготви пряк избор за следващ председател. Националният съвет ще бъде свикан тази събота и той ще определи дата за Конгреса. Ние не сме лидерска партия, така че в събота в Националния съвет ще искаме мандат и рамка за преговори.”

Още не сме разговаряли за министри и постове с „Продължаваме промяната”, защото първо трябва да се гледат програмите, а след това ще говорим за постове, допълни Нинова. „По-скоро ще има наши министри, защото при коалиционно споразумение това е логично”.

Четвъртото място за мен е катастрофа и в този случай достойнството и моралният ми избор е да подам оставка, заяви Нинова. „Днес депозирах оставката си до членовете на БСП, до председателите на областните съвети, градските, общинските и районните съвети. Официално черно на бяло е изпратена от деловодството до всеки.”

Да, аз доведох Румен Радев на „Позитано” и си спомням съпротивата, заяви Нинова. „Нищо драматично не се е случило между нас от това, което виждате публично. Може би имаме различни разбирания по някои въпроси, например аз не приех, когато президентът Радев дойде в парламента и каза вие тук сте статуквото, промяната е отвън на площада. Ние не сме статуквото. След това призива гражданите срещу партиите. Стойността на държавността са партиите като представители на определени интереси. Това са някакви принципни нюанси и различия, не е нищо лично.”

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here