самолет военен изстребител

Китай изпрати тази сутрин 25 военни самолета и три кораба към Тайван, съобщи министерството на отбраната на самоуправляващия се остров, цитирано от Асошиейтед прес.

Ведомството заяви, че 19 от самолетите са пресекли зоната за идентификация и ПВО на Тайван, а военните кораби продължават да се намират в Тайванския проток. В отговор Тайван е изпратил изтребители и кораби и е поставил крайбрежните системи за ПВО в режим на „близко наблюдение и реакция“. 

Подобно нахлуване на китайски военни части е почти ежедневие. Това е част от т. нар. тактика на „сивата зона“, чиято цел е отправяне на заплахи, създаване на предпоставки за износване на тайванското военно оборудване, изтощаване на тайванските военнослужещи и понижаване на бойния им дух. Освен това Пекин осъществява кибератаки, дезинформационни кампании и се стреми да остави Тайван без съюзници, отбелязва АП.

Неотдавна Тайпе обнови изтребителите си F-16 и поръча още 66 самолета от САЩ, както и редица други оръжия. Тайван удължи и срока на задължителната военна служба от четири месеца на една година.

Източник: Николай Велев, БТА