Кирил Петков

В предаването „Още от деня“ по БНТ Кирил Петков, каза че в последните месеци България е изпаднала в политическа безпътица. „ГЕРБ нито показа визия, нито план, нито реални коалиционни планове. Трябва ясно да се каже, че този парламент може да работи с правителство на малцинството и трябва да кажем гаранции. Другото, което направихме – показахме визия“.

Ние показахме как могат да се случат нещата без задкулисни договорки – ние казахме така: имаме 9 ясни законодателни инициативи, които ако се подкрепят в зала, ние сме готови да поемем отговорността да управляваме държавата, заяви Петков.

За два месеца не чухме нищо от ГЕРБ готови ли са за правителство и затова ние казваме – от втория мандат да е ясно, ние сме готови да направим правителство с ясни прироитети, бизнес пакет, пакет справедливост, еврозоната и шенген, обаче дайте да видим вие готови ли сте да смените вашия дневен ред с хартиената бюлетина, дали сте готови да ограничим правата на главния прокурор, обясни Петков.

Когато имаш изискване, че партиите в парламента трябва да поемат отговорност и да подкрепят тези 8 гаранции, ако не ги подкрепят, ние няма как да направим правителство на малцинството с този мандат, допълни Петков. „Преди втория мандат всички законодателни инициативи могат да бъдат подкрепени, ако има воля. И затова ние го казваме днес, за да има време. Политиците много говорят, но трябва да се определят по действията. Ние обръщаме политическата риторика в конкретни действия. Ние казваме, ако подкрепят нашите предложения, те са важни за България“.

Имаме меморандум, който е за инвестиционни намерения, а не е договор, обясни Петков. „Докладът на ДАНС съм го видял внимателно, той беше обсъден на МС, казахме че трябва да бъде прекратен. Но по-важното е, МС го отказва, писмото за намерение е прекратено, дойде представител на Джемкорп каза, че от юли е прекратено и не искат да се занимават повече с това.“