Ким Чен-ун

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е призовал за укрепване на способностите на страната му за военно разубеждаване по един по-практичен и офанзивен начин с цел противодействие, на онова, което той нарича, агресивни действия от страна на САЩ и Южна Кория, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

Ким е направил това изказване по време на среща на Централната военна комисия, на която са били обсъдени усилията за засилване на способността на страната да извършва военно разубеждаване с цел справяне с „ескалиращите действия на американските империалисти и на южнокорейските марионетки и предатели, подпалващи война на агресия“, се казва в съобщението на КЦТА.

Северна Корея реагира остро на неотдавнашните съвместни учения на САЩ и Южна Корея, които според КЦТА са били предназначени за подготовка на пълномащабна война и са принудили Пхенян да разгледа възможностите за „мощно практическо действие“, в това число и военни варианти.

Ким е разпоредил още повече укрепване на способностите на страната в областта на военното разубеждаване, като това трябва да стане с увеличена скорост и по един по-практичен и офанзивен начин.

Източник: Габриела Големанска, БТА