др Стойчо Кацаров

Даряването на ваксини на AstraZeneca скара служебния здравен министър Стойчо Кацаров и депутати от ГЕРБ. Взаимни обвинения и остри коментари прехвърчаха в пленарната зала.

„Госпожо Дариткова, имайте малко срам, когато заставате тук и изопачавате факти. Причината да даряваме ваксини е, че вашето правителство договори в излишък от AstraZeneca и в недостиг от Pfizer. Поради тази причина през първите три месеца нямаше ваксини, с които населението да се ваксинира”, заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в отговор на Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Тя го обвини в действия, които подронват мнението за ефективността на ваксината и действат негативно на ваксинационната кампания. Дариткова визираше ратификациите за даряване на ваксини.

„Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационните екипи в предизборната си кампания. Организирано ваксинирахте футболни клубове, спортни клубове, разни фирми, а възрастните хора бяха оставени четвърти във вашия ваксинационен план. Причината никой да не иска да се ваксинира с ваксините не AstraZeneca и да ги даряваме, също дължим в голяма степен не само на международните скандали, но и на личната намеса на Борисов. Той еднолично, без да има право, забрани използването на тази ваксина, но и еднолично след седмица я разреши”, посочи още Кацаров.

Той обвини в ГЕРБ в провал на ваксинационната кампания и посочи, че служебното правителство опитва да поправи подследствията от техните решения.

Последва моментален отговор от страна на ГЕРБ в лицето на Даниела Дариткова, Христо Гаджев, Тома Биков, Десислава Атанасова и Александър Ненков. Те припомниха, че съмненията около ваксината са се породили след информации за нежелани странични ефекти, които са били оправдани от Европейските регулатори.

„Аз имам изказване по самия договор. Обикновено ратификациите бяха разпределяни на Комисията по външна политика. Сега нито една ратификация не е разпределена и ние, като Комисия, не можем да дадем нашето становище.Това, което прави впечатление, е член втори на самия законопроект. В него се използва член 25, алинея втора от закона за международните договори. Тоест споразумението да остане тайно. За мен това е порочна практика и ще направя предложени между двете четения приставката да отпадне, а да бъде възможно най-прозрачно “, заяви Гаджев.

„Провокирана съм от вашето отношение по повод изказването на Дариткова и причинно-следствената връзка между ваксината и решенията на премиера по това време. Ако сте прав, то излиза, че Борисов, освен че взима решения, касаещи ваксинационния процес в България, той е взел решения и за ваксинационния процес в други държави. Нали разбирате, че едни толкова нелепи твърдения, с единствена цел – да търсите индулгенция за това, че над 100 дни вашето правителство и конкретно вие не можете да се справите нито с ваксинационния процес, нито да убедите хората да се ваксинират, нито да предложите някакви мерки за бизнеса. Отговорете ми защо дни наред българския бизнес излиза на протест? Хайде, стига вече сте търсили оправдание с правителството на ГЕРБ и конкретно с Борисов. Време е да подпишете трите плика”, контрира Атанасова.

„Лесно настоящият министър на здравеопазването може да каже кой е бил отговорен за кризата от нейното възникване до май месец. Виновен беше Борисов, правителството на ГЕРБ, Щабът и всеки, който е поел своята отговорност. Трудно е да се каже кой е отговорен след това. Настоящият министър-председател излезе и каза, че няма отношение по здравната криза, която е отговорност на здравния министър. Президентът, този, който ви е назначил за министри, не си отваря устата по темата. Вие самият от време на време опитвате да прехвърлите отговорността към хората. Те нещо са криви в случая и вие чакате идеи от тях. Ние може и да сме допускали грешки, но винаги сме казвали кой е отговорен за това”, посочи Тома Биков и нарече служебното правителство – „правителство на скатаването”.

А обвиненията на ГЕРБ продължиха. Отново от Дариткова.

„Понеже министърът не отговори на народното събрание, ще цитирам какво каза на Комисия. Срокът на ваксините е бил 31 август и те вече са дарени на Бутан. А ние сега правим последваща ратификация, защото това е отношението на този служебен кабинет към Народното събрание, което функционираше и тогава и можеше тази ратификация да стане по-рано. Така, че не само не носят отговорност, но и не уважават Народното събрание”, заяви тя.

„Чуйте се какво говорите, ако това, което предлагате, беше прието, нямаше да гласуваме ратификация, а щяхме да говорим за унищожени дози. Това е единствената възможност, Законът и Конституцията. Всичко, което се опитваме да направим за няколко месеца, е да поправим щетите, които сте нанесли на здравната система с 10-годишното си управление”, отговори министър Кацаров.

В крайна сметка предложението за законопроект за ратификацията на договора за даряване на ваксините беше прието с 103 гласа „за” на първо четене.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here