Ивайло Мирчев

Ако служебното правителство възстанови преговорите с “Газпром”, това ще покаже, че България може да се наведе пред Русия, но няма да ни реши проблема, просто защото Путин спира газа, когато реши. Това заяви в ефира на bTV депутатът от “Демократична България” (ДБ) Ивайло Мирчев, който е и заместник-председател на комисията по енергетика в 47-ото Народно събрание, цитиран от пресцентъра на ДБ.

Има много опции, смята Мирчев – и за Египет, и бартер, и енергийният министър работеше по всички тях, но връщането към “Газпром” няма да реши въпроса, дори ценово, казва той.

В съобщението се казва, че макар да споделя притесненията на бизнеса, Мирчев задочно опонира на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев за нарушени газови доставки към производителите. “От 26 април, когато “Газпром” едностранно ни спря газа, доставките за бизнеса не са спирали и за момент. Чирен е по-пълен от преди, макар и не по-пълен от газохранилищата в Германия”, казва Мирчев. Той добавя че, Унгария, която има голям договор с “Газпром”, въпреки това плаща един от най-скъпия газ в Европа. Затова евентуално възстановяване на отношенията на България с “Газпром” няма да ни помогне, а и действащ договор не пречи на Кремъл да спира газа на страни от Западна Европа, добавя Мирчев.

“Дали ще има газ в следващите месеци, зависи от служебното правителство. За да има газ за зимата, някой трябва да отиде при Ердоган, например и да се разбере с него, че определено количество газ от Иран или Турция може да мине през България”, казва Мирчев. Досегашното правителство е можело за двата месеца след края на април единствено да прави краткосрочни договори, а са необходими дългосрочни.

Мирчев отхвърля като спекулация твърденията, че няма как газ, докаран с танкери, да се доведе до потребителите у нас. Според него е единствено въпрос на цена как газът ще стигне до България. Той призовава, ако е имало проблеми с определени доставки и посредници, компетентните органите да разследват, а не това да се използва за предизборна реторика.

Мирчев напомня, че ДБ до последно е правила опити за съставяне на правителство на разума в отиващото си Народно събрание, което да може да преведе страната през енергийната и останалите надвиснали кризи.

Незрялото политическо поведение на повечето партии в парламента по думите е провалило тази възможност и поставя въпроса пред всички какво ще се случи след изборите. “Притеснява ме истински какво ще се случи със страната ми, в която живеят децата ми. И не само за това дали ще има газ – България е една от най-малко зависимите в това отношение в Европа – притеснявам се след тези избори България да не завие геополитически в посока, която ще ни върне много години назад”, казва депутатът от ДБ.

Той се надява “Продължаваме Промяната” (ПП) този път да проявят зрялост и приемат предложението на ДБ за предизборна коалиция на всички сили на протеста. По думите му миналата година е било разбираемо ПП да участват самостоятелно на изборите, защото това е било първото им явяване, но сега опасността е страната да навлезе в спирала от кризи. Освен това, казва Мирчев, промяната не е на ПП или на ДБ, а на цялата демократична общност, която трябва да е единна, за да успее.