Ивайло Мирчев

Какво означава “депутинизация“ на българската държава и медии, поискана от ДБ (Демократична България) в декларация, прочетена пред НС в края на миналата седмица, коментира в “Мрежата” по програма “Христо Ботев” Ивайло Мирчев, депутат от ДБ.

Сферите за промяна

“На първо място, енергийната сфера, тази на отбраната, на обществения живот, особено медиите и начина, по който се разпространява информацията. На първо място стои енергийната зависимост от Русия, защото дълги години на нас ни се обясняваше, как не можем без руския газ, а това се оказа една огромна лъжа, която в последните месец-два беше развенчана. Този процес ние трябва да го продължим и България да се откъсне от тези зависимости, за да може да се развиваме като нормална страна.”

Защо БСП не разбира какво е “депутинизация”

“Обяснихме го на нашите коалиционни партньори и се надявам, че грешките, които те направиха – в момента, в който Русия спря газа на България, се изредиха голяма част от говорителите от БСП и други проруски настроени хора, да обяснят, как “дотука бяхме” и трябва веднага да стартираме преговори с Русия, защото не можем без техния метан. Оказа се, че това не отговаря на истината. България няма проблем. С този пример обяснихме на колегите на БСП и се надявам те да са го разбрали. Но това е техният подход как да комуникират със симпатизантите си, защото очевидно те са наясно какво се случва. Това, което аз не разбирам и ние от ДБ не разбираме, е защо има толкова много хора, които искат да бъдем зависими от Русия. По същата логика – защо настояваха самолетите да се ремонтират в Русия, а не в Полша, например. Разбирам, че някакви хора под някаква форма изпитват определена обич към Русия, не разбирам обаче защо изпитват обич към Путин. Защото Русия днес е огледало на Владимир Путин.”

Тръбата на ГЕРБ

“За да бъде построена тази тръба, имаше ясни корупционни зависимости, заради които трябваше да бъде обслужен Путин, за да не падне правителството на ГЕРБ. Цената на това е, че българските данъкоплатци платиха 3 милиарда лева, за да може тръбата за природен газ, вместо да си влиза през Североизточна България, да заобиколи и да идва от Турция. От това България не спечели абсолютно нищо. Това бяха 12 години на безвремие. Нямаше да го разберем толкова ясно, ако Румъния за това време не беше направила “лъвски скок”. Ние 12 години бяхме свикнали да имаме един водач – Бойко Борисов, който нарежда на всеки какво да прави, който определя назначенията, който беше обезсмислил парламента и Министерски съвет като институции. Той просто спускаше решенията и беше обезсмислил всякакво коалиционно поведение и политически дебат.”

Коалицията

“Коалицията наистина е сложна и в нея се преплитат различни интереси. Войната катализира тези процеси, защото в коалицията има партии с диаметрално различни позиции по отношение на войната в Украйна. Ситуацията е изключително сложна и никой от нас, от ДБ не е вярвал, че някога ще бъдем в едно правителство с БСП. Трябваше да направим това, защото не можахме да обясним на избирателите си защо два пъти не направихме правителство. Тогава обаче не можехме да докажем, че дългата ръка на ДПС ще стои зад евентуално правителство. Ако трети път не бяхме направили правителство, това щеше да бъде лошо за самата страна. Знаем, че това не е най-добрата коалиция, че БСП не са най-добрият партньор, но ситуацията в момента е такава. Ние се опиваме да бъдем гласа на разума както в коалицията, така и в отношенията с “Възраждане“. Без да надценявам ролята на ДБ, но благодарение на ДБ, все още продължава под някаква форма съществуването на самата коалиция.”

Назначенията

“Не разбирам назначението на Димитър Маргаритов за зам.-министър на икономиката. Защото помним как тази Комисия за защита на потребителите (КЗП), на която той беше председател, както и всичките ни регулатори, бяха подчинени на Бойко Борисов. Нямаше регулатор, който да не беше на негово подчинение. По същия начин КЗП по времето на Борисов при всеки по-тежък и сериозен казус се гънеше в телевизиите и обслужваше ГЕРБ. Този човек обслужваше ГЕРБ. Защо той сега става зам.-министър, трябва да отговори г-жа Корнелия Нинова.”

Как трябва бъдат променени медиите в България

“На първо място, политиците трябва да спрат да се месят в работата на медиите. Надявам се и на безпристрастен избор на директор на БНТ, без да се обслужва нито една политическа сила. Другото, което трябва да се направи, е да се спре руската пропаганда в медиите, която става през руско финансиране на някои медии. За съжаление все още в част от телевизиите назначения на Бойко Борисов определят кои ще бъдат гостите им. Знам, че преди години в БНТ например е сваляна новина, защото ще бъде в ущърб на ГЕРБ. Това трябва да спре.”

Повече за реформите в медиите, борбата с руската пропаганда, отношенията в коалицията и противодействието на “Възраждане“ чуйте в звуковия файл в сайта на националното радио..