пенсионери пенсии

Беше създадено свръхочакване и сега една част от пенсионерите реагират. Проблемът идва в това, че внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това просто не е вярно. Това каза по повод преизчисляването на пенсиите директорът на Балкански институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Това, което беше казано от управляващите беше вярно – наистина никой няма да получи по-малко, но в продължение на година и половина създадохме каша в главите на хората, когато ги карахме да мислят, че пенсия и добавки са едно и също нещо, а между тях няма нищо общо.

Ако човек си извади ковид добавката през декември, която е 120 лв. и добавката за януари, която е 60 лв. сумата, която остава, е истинската пенсия и не може да има по-ниска пенсия, отколкото си получавал декември, каза Нейков. Според него проблемът идва от това, че в продължение на много години е имало отказ да се извърши актуализирането на пенсиите.

Това трябваше да бъде направено много отдавна. В резултат, на което се стигна до решение буквално в последния момент, след като предишните управляващи 12 години не намериха време да го реализират това искане на обществото. Накрая буквално за няколко седмици беше приет закон, с който беше изменен Кодекса на социално осигуряване, за да бъдат пенсиите актуализирани, каза Нейков.

Той коментира и изнесената от Николай Василев информация, че 9 млрд. лева са дадени за социалната сфера. Нейков каза, че една много голяма част от тези допълнителни средства са предоставени през 2021 г. като трансфер към бюджета на НОИ.