Иван Гешев

Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим. Това каза главният прокурор Иван Гешев в предаването „Тази неделя” по бТВ.

Той заяви, че допускал грешки през годините, но като най-съществена посочи това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната към по-добро и в посока справедливост.

Война между институциите няма, има война срещу съдебната власт и прокуратурата, заяви Иван Гешев.

„Ние започнахме война с престъпността, с олигарси. За първи път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство”, каза главният прокурор.

По повод влизането на прокуратурата в президентството и това има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев заяви, че прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди.

„Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия”, каза още главният прокурор.

Той заяви, че като главен прокурор няма да позволи политиците да въздействат на независимата съдебна система.

На твърденията на Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев заяви, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция.

В интервю за „Капитал” главният прокурор казва, че в делото „КТБ” инициалите ДП могат да означават „държавно предприятие”. „ДП може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП. Ако вие смятате, че ДП е Делян Пеевски, аз ще ви отговоря, че по делото са проверени всички кредити, свързани с него и всички свързани фирми с него и те са възстановени”, заяви главният прокурор и добави, че това са неща „с жълт характер” и несериозен разговор.

Проверките на прокуратурата са показали, че Делян Пеевски не е олигарх и не търгува с влияние, заяви Гешев.

„Всичко по делото „КТБ” е проверено, лицата, които са били на определена политическа позиция и са упражнявали политическа власт, са били разпитани, а за г-н Цветан Василев мога да прецизирам, че той е осъществявал неформална политическа власт или реална власт в държавата – това е моето становище по делото „КТБ”, заяви той.

Делото „КТБ” е в съдебна фаза, но въпросът опира до правна реформа, заяви Гешев.

Той отново гарантира, че никой не е недосегаем и никой няма да бъде покровителстван.

Визията на Иван Гешев е за всеобхватна правна реформа, защото има проблеми в МВР и в прокуратурата, както и в съда.

„Има проблеми в законодателството, които не се решават от 30 години. От 1968 г. е Наказателният кодекс, когато не е имало частна собственост. 44-то НС посочи как в НК да са регламентирани определени текстове. Искам европейски стандарти, за да има справедливост. Няма как с негоден инструмент, с морално остарели закони да постигнеш справедливост”, заяви Гешев.

Информацията по делото „Мата Хари” е предоставена на ЕК, но в качеството си на главен прокурор той не е запознат с делото. „Колегите проверяват всички факти и обстоятелства при стриктно спазване на закона. В най-скоро време това разследване ще бъде приключено. Недосегаеми хора няма, откакто съм главен прокурор, няма да има чадър. Не се притесняваме нито от г-н Божков, нито от г-н Борисов, защото нашата цел е да върнем справедливостта и доброто в страната и ще направя възможното и невъзможното, за да има справедливост в България”, обеща Гешев.

По делото „Барселонагейт” той отново заяви, че българският главен прокурор е административен ръководител на административни ръководители и не е длъжен да познава всички дела. В момента делото е в СГС. „Това, което ми е известно, е, че делото също е пред приключване и се очаква молба за правна помощ от Кипър. Това е единственото, което към момента мога да очертая. Няма как, нито съм длъжен, нито имам право и правомощия да съм запознат с конкретни наказателни производства”, заяви главният прокурор.

бТВ, „Тази неделя”