Румен Радев

През вчерашния ден от Министерството на финансите публикуваха доклад за финансовата ситуация в страната, препоръки за сваляне на бюджетния дефицит и предложения за промени в различни данъчни закони.

Действията на ведомството провокираха разнопосочни реакции сред икономисти, експерти и политици.

Икономистът Георги Вулджев беше по-краен в своята преценка на създалата се ситуация и апелира към президента Румен Радев да поиска оставката на Росица Велкова като Министър на финансите.

Ето я и цялата позиция на икономиста:

Президентът Радев трябва да поиска оставката на Росица Велкова като финансов министър.
Не може вчера в доклад да пишеш, че има риск България да изпадне в ситуация, в която бюджетният дефицит не може да се финансира и че има и риск за валутния борд, а днес в медиите да казваш, че няма никакъв риск от фалит на държавата и валутният курс е железен. Кое от двете е?
Всяването на паника (инцидентно или умишлено) конкретно по отношение на валутната стабилност е недопустимо. С такива изказвания, били те публични или във вътрешни доклади (които изтичат в медиите), самото финансово министерство създава предпоставки за скок в лихвите по държавните облигации, нови проблеми с дълговото финансиране и допълнително влошаване на дефицита. Когато финансов министър каже, че има риск за стабилността на фиксирания валутен курс (дори теоретична), това си е направо покана за атака срещу валутата ни на финансовите пазари.
Доколкото има задълбочаващи се рискове за финансовата стабилност на държавата, това е заради самата Велкова. С действията (и бездействията) си през последните 5-6 месеца, финансовото министерство влоши състоянието на публичните финанси допълнително, след като дългосрочната им устойчивост така или иначе беше силно влошена от огромните разходи, които бяха предприети от последния редовен кабинет.
Някои икономисти предупреждаваме за фискални рискове, свързани особено с прекомерния ръст в разходите, от вече над 1 година. Самата Велкова е пределно наясно с тези фискални рискове откакто стана министър.
Защо тогава не предприе мерки за овладяване им още есента, в рамките на редовната бюджетна процедура? Защо в последния момент финансовото министерство се отказа да предлага редовен бюджет с под 3% дефицит за 2023, който още тогава твърдеше, че е подготвен? Това действие логично създава впечатлението, че финансовото министерство смята, че рисковете всъщност не са толкова сериозни и ситуацията няма да стане критична, ако просто се удължи изпълнението на бюджета за 2022. Сега обаче ситуацията изведнъж е станала критична.
Защо когато последният редовен парламент гласува още увеличения на разходите Велкова не каза, че държавата не може да си ги позволи? Защо когато се обсъждаше вдигане на минималната работна заплата, което надува съществено текущите държавни разходи, Велкова не каза, че тя трябва да се замрази (нещо, което някои икономисти предложихме есента), а се пазареше с колко точно да бъде вдигната? Защо когато започнаха да падат цените в енергетиката министерството не предложи спиране или орязване на енергийните помощи, при положение, че има сериозни фискални проблеми?
Не може хем фискалната ситуация да е апокалиптична, хем финансовото министерство да се държи сякаш има пространство за допълнително увеличение на разходи за пенсии и заплати и удължаване на помощите за бизнеса и домакинствата.
За капак на всичко това в сутрешния блок на БНТ днес Велкова казва, че не можело служебното правителство да предлага съкращаване на разходите. Защо? Служебно или не, вие сте финансовото министерство. Вие управлявате публичните финанси, вие пишете бюджетите на държавата. Съответно именно първо на вас се пада задачата да предлагате политики по държавните разходи.Отказът от това е безотговорен, особено ако е вярно, както самите вие твърдите, че са налични много големи проблеми с публичните финанси. Ако Росица Велкова не иска да поема отговорност за държавните финанси, трябва да се намери някой, който ще го направи. Защото това е работата на финансовия министър.

Източник: Евроком