Един от най-богатите хора във Великобритания, Пол Сайкс, се ангажира „да направи каквото трябва”, за да гарантира, че „Партията на независимостта” (UKIP) на Найджъл Фарадж ще триумфира на изборите за Европейски парламент догодина, съобщава британската агенция Press Association.
Бизнесменът-евроскептик, бивш донор на Консервативната партия, е обещал да финансира UKIP, въпреки вече наличните очаквания за много положително представяне на кандидатите на партията на вота.
Вестник The Guardian коментира, че намесата на Сайкс, ще засили тревогите в самата Консервативна партия, че възходът на UKIP ще им отнеме всички надежди да си осигурят управляващо мнозинство на парламентарните избори през 2015 г.

При последната си значителна намеса в политическия живот, Пол Сайкс дари 1,5 млн. британски лири за кампанията на UKIP за европейските избори през 2004 г. Благодарение на него присъствието на политическата формация в Европарламента се увеличи от 3 на 12 места.

Новината за активната финансова подкрепа, която ще получи UKIP за кампанията за Европейските избори догодина, идва само седмица, след като лидерите на френските и холандските националисти, Марин льо Пен и Геерт Вилдерс обявиха сключването на предизборно споразумение за Евровот-2014 г. На пресконференция в Хага миналия понеделник, двамата заявиха намеренията да търсят широка коалиция със сродни по идеология евро-скептични политически формации, след които приоритетен контакт ще е този с UKIP на Найджъл Фарадж.

Сайкс, чието богатство се оценява на 650 млн. лири-стерлинги все още не е дал информация каква сума смята да дари този път, освен коментара, че „ще направи всички възможно”, за да гарантира че UKIP е най-голямата британска партия в ЕП.

„Смятам, че имаме една последна възможност да спрем ерозията на нашата национална независимост. И този шанс идва с европейските избори”, се казва в изявление до медиите от името на Пол Сайкс.

„Както се надявам и вярвам, значима победа за UKIP ще принуди лидерите на останалите големи партии да изоставят подкрепата си за ЕС. Найджъл Фарадж и UKIP са най-добрата надежда за Великобритания. Аз съм готов да направя всичко необходимо, за да ги тласна към победата догодина.”

Самият Фарадж е заявил, че подкрепата от Сайкс означава, че UKIP ще причини „очакваното земетресение” в британската вътрешна политика.

„Пол Сайкс е дългогодишен защитник на британската демокрация. Неговото участие в тази кампания представлява значителен тласък за UKIP и ще ни позволи да причиним очакваното земетресение в британската политика, по време  на европейските избори през май”, казва Фарадж.

Съществува загриженост сред британските консерватори, че силен резултат за UKIP следващата година, ще поднови импулса са им за парламентарните избори. Мнозина от членовете на консерваторите смятат, че евро-скептиците ще ги лишат от възможността за пълна победа.

Сайкс беше силен поддръжник на Консерваторите по времето на Маргарет Тачър през 1980-те, но скъсва отношенията си с партията през 1991 г., заради позицията на Джон Мейджър върху Договора от Маастрихт. На парламентарните избори през 1997 ж. ,той избира да финансира отделни кандидати евро-скептици.

През 2000 за кратко се завръща при торите, под управлението на Уилям Хейг, само за да бъде изгонен на следващата година заради твърдите си позиции спрямо Европа. Предполага се че е дарил милиони за различни енти-европейски каузи през годините, коментира в заключение The Guardian.