Христо Иванов

Колеги, в тези часове преди около две хиляди години е бил зададен въпросът: що е истина? Всеки от нас ще търси и в тези дни, предполагам, че и във всички дни на живота си, отговор на този въпрос, но в тези дни имаме твърде много поводи да видим що е лъжа.

Виждаме как действащ премиер, макар и в оставка се превръща в машина на фалшиви новини. Фалшива новина е, както каза Борисов поне три пъти, че парламентът си е вдигнал заплатите и, че „Демократична България“ има, каквото и да било общо с това. Това е фалшива новина и ме е срам от Вашето мълчание, защото знаете, че в това няма нищо вярно.

Виждам още една фалшива новина – тук се говори, че някой е клекнал за Росенец. Между другото, интересна е Вашата грижа за Росенец, след като имахте една година след тези събития в парламента и не направихте нищо. Наистина е интересно защо не направихте нищо, за да се разследват всички тези събития?

Между другото, аз наблюдавам една интересна еволюция при Вас – Вие рязко отрихте ценността на спазването на Правилника, ценността на доброто законодателство и така да се каже внимателния подход към всички процедури. Рязко открихте важността на правата на парламентарното малцинство, макар че мнозинство няма и не може да има в този pарламент, докато няма управление.

Това е похвална еволюция. Всички Вие ще откриете също така защо е важно всъщност не полицаите, които са на улицата, а министърът на вътрешните работи да носи отговорност за това, което се използва полицията. И се надявам, когато го откриете това нещо, да не бъде с лошо. Аз ще направя всичко възможно да не се допуска това.

Но наистина е важно случаите на полицейско насилие срещу журналисти, срещу протестиращи да бъдат разследвани наистина, а не, както Вие правехте. И затова Ви уверявам – комисия за Росенец и комисия за насилието ще има. Ние не сме спрели да се занимаваме с всичко, което е свързано с Росенец. Последното нещо, което се случи беше, че плажът беше регистриран като плаж. Нещо, което от институциите под Ваш контрол не беше направено досега толкова много години. И всички останали елементи на този казус ще бъдат вкарани в законовия ред.

Виждам, че откривате и важността как се законодателства по отношение на правосъдието. Искам да Ви призова наистина да закрием специализираните съдилища и Специализираната прокуратура. Твърдите, че те са създадени в изпълнение на някакви препоръки. Може и да е имало препоръки, но със сигурност никой не си е представял, че България ще създаде поредица от инструменти, поредица от инструменти за избирателна репресия.

И искам да Ви кажа, че закриването на тези съдилища и на тези прокуратури, ограничаването на безконтролността на главния прокурор, премахването на възможността на главния прокурор да използва Бюрото за защита на свидетелите, като своя лична преторианска гвардия – ще бъде подарък и за много от Вас. Защото не става въпрос някой да може да се отклонява от правосъдие, става въпрос да има еднакво правосъдие за всички, става въпрос да има едно конвенционално правосъдие, което да се прилага за всеки един от нас, по един и същи закон. А не според това кой е на власт и кой е опозиция, не според това дали Цветанов е част от мнозинството или рязко е преминал към извънпарламентарната опозиция. И някои от Вас са научили вече този урок.

Надявам се повече никой да не трябва да го научава този урок в България и затова моят призив е: има обществен консенсус тези бухалки да бъдат затворени. Дайте да ги затворим и да не правим от това евтина политика. Защото това е за доброто на всеки един българин – да има един закон за всички. 

Така че мога да Ви уверя комисия за Росенец ще бъде внесена в сряда и ще има възможност наистина всеки да заеме ясно отношение към нея. Ако Вие толкова сте загрижени, колкото сега – изведнъж станахте след изборите, ще имате възможност да подкрепите състава и да подкрепите по-доброто предложение за решение по отношение на тази комисия. 

Комисия за насилието ще има. Тези органи ще работят професионално и ще дадат отговори на въпроси, които българското общество така и не получи, докато Вие имахте мнозинство. Пак искам да попитам: защо толкова месеци в предишния парламент, имайки мнозинство Вие не създадохте Комисия за Росенец и за насилието над протестиращи? 

Сега сте загрижени?! Може би господин Биков знае нещо повече за клякането, отколкото му се иска да каже, нали така? 

Но искам съвсем сериозно, извън така да се каже реалността, че всички ние вече се движим към една предизборна кампания, пак да Ви призова: подкрепете премахването на съществуването на безконтролни органи за репресия, които се използват за това да се прилага избирателна репресия в България. Дайте да не правим от това евтина политика, дайте да гарантираме, че в България ще има едно правосъдие за всички, един закон за всички. Това е наистина важна цел. Дайте да признаем, че има нужда да го направим това нещо. Да спорим как точно да се случи – това е важно, за да може да се получи добро законодателство. Но дайте да не правим от това политика, защото не дай си Боже някой от нас, на собствен гръб да трябва да научи грешката, ако не сме го направи този път това нещо. Благодаря Ви.