Има опасност от фалити на фирми заради повишението на цената и на електричеството, и на газа, която се вдигна близо пет пъти в сравнение с началото на годината, това заяви в “Денят започва” Гроздан Караджов. Няма такъв бизнес не само в България, но и в света, който да може да издържи на такова шоково покачване на цената на един такъв основен ресурс, категоричен е той.

Когато ми задавате въпроса какви мерки сега могат да се предприемат – те горе-долу се очертаха. Въпросът е дали правителството ще има тази смелост да ги осъществи и много голям въпрос е дали служебният кабинет може да го направи, отбеляза Караджов. Той припомни, че от месец проблемите се поставят на дневен ред и правителството твърди, че не може да ги разреши, но вчера вече това се промени. Синдикатите обявиха, че е намерено решение и че правителството може да реши тези проблеми без работещ парламент.

Държавните дружества са надвзели огромни суми заради високите цени на тока и те лесно могат да бъдат върнати в бизнеса. Втората бърза мярка е свързана с прекупуването на ток и неговия износ в чужбина. Българският евтин ток се изкупува на огромни пакети и се изнася за другите държави в Европа. Ние не можем да спрем износа на ток, но можем веднага да модифицираме правилата, отбеляза той и допълни, че най-бедната държава в Европа – България, изнасяме евтиния си ток, а караме нашите фирми да потребяват скъпия ток.

Ако не искаме да стигнем до домино ефекта, когато енергоносителите ще завъртят спиралата на обезценяването на парите и това би довело до граждански бунтове. Проблемът е със зимните месеци, когато има много по-голямо търсене на ток, коментира Караджов и допълни, че режим на тока не би трябвало да има.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here