Аналена Бербок

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок описа днес части от скорошното си пътуване в Китай като „повече от шокиращи“ и заяви, че Пекин все повече се превръща в повече системен противник, отколкото търговски партньор и конкурент, предаде Ройтерс.

Острите забележки идват след посещението на Бербок в Пекин миналата седмица, където тя предупреди, че всеки опит на Китай да управлява Тайван би бил неприемлив. 

Пекин претендира, че демократично управляваният Тайван е китайска провинция и никога не е изключвал възможността да използва сила, за да си върне острова под собствен контрол.

Бербок каза също, че Китай иска да следва свои собствени правила вместо тези на международния ред. Пекин, от своя страна, поиска Германия да подкрепи „обединяването“ на Тайван и каза, че Китай и Германия не са съперници, а партньори. 

По време на изявлението си днес в Бундестага (долната камара на германския парламент) Бербок говореше за посещението си в Китай и заяви, че „някои части от него бяха наистина повече от шокиращи“.

Тя не даде подробности, но направи забележките си точно след като заяви, че Китай е станал по-репресивен по отношение на вътрешните работи и по-агресивен по отношение на външните. Тя каза, че за Германия Китай е партньор, конкурент и съперник, но впечатлението ѝ в момента е, че „аспектът на съперничеството се засилва все повече и повече“. Китай е най-големият търговски партньор на Германия, но това не значи, че е най-важният, заяви тя.

Бербок посочи, че германското правителство иска да работи с Китай, но не иска да повтаря грешки от миналото, като например идеята за „промяна чрез търговия“, според която Западът може да постигне политически промени в авторитарни режими чрез търговия.

Бербок добави, че Китай има отговорност да работи в принос на мира по света и затова трябва да използва влиянието си върху Русия по отношение на войната в Украйна. Тя приветства обещанието на Пекин да не доставя оръжия на Русия, включително сотки с двойна употреба, но добави, че Берлин ще провери как това обещание работи на практика.

В отклонение от политиката на бившия канцлер Ангела Меркел правителството на Олаф Шолц разработва нова стратегия за Китай, за да намали зависимостта от азиатската икономическа суперсила, която е жизненоважен пазар за износ на германски стоки.

Източник: Анелия Пенкова, БТА