Гърция

Правителството на Гърция ще се противопостави на предложението на Европейския съюз за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от следващия месец, за да се смекчи евентуалното пълно спиране на доставките от Русия, заявиха двама официални представители, цитирани от „Катимерини”.

В сряда Европейската комисия поиска от държавите членки да намалят потреблението на газ през следващите месеци, за да избегнат големи смущения в промишлеността през следващата зима.

„Правителството не е съгласно по принцип с предложението на Комисията за 15% намаление на потреблението на природен газ“, заяви по време на брифинг говорителят на правителството Янис Економу.

„Ние представихме предложения и продължаваме да твърдим, че този вариант може да осигури решения”.  на енергетиката Костас Скрекас заяви, че 70% от природния газ, внасян от Гърция, се използва за производство на електроенергия, което означава, че всяко намаление ще засегне домакинствата и предприятията.

Той заяви също, че страната вече е изразила несъгласието си с предложението и “е предприела всички необходими действия”, за да осигури доставките.

Подобни реакции изразиха Испания и Португалия.