протест

Проблемите на България със съдебната система са причина демокрацията в България да се превръща в “хибриден режим”. Това е оценката на американската фондация “Фрийдъм хаус“, която всяка година издава доклад за страните в преход от Източна Европа и бившия Съветски съюз, цитирана от “Дневник“. Обхванати са 29 държави в региона.

Според стандартите на “Фрийдъм хаус” преходни или хибридни режими са демокрации, които “изпълняват само минималните стандарти за подбор на национални лидери”, с крехки институции и неясна перспектива за създаване на либерална демокрация. Единствено Унгария засега е поставена в тази категория сред страните от ЕС, но натам с бързи темпове се е запътила и Полша.

Организацията понижава оценката за работата на съдебната система в България заради “притеснения за политизацията на прокуратурата, липсата на отчетност за нередности при работата на полицията и прокуратурата и дискриминационно отношение към граждани роми по време на пандемята от COVID-19”.

Останалите категории, които подлежат на оценка, са качеството на национални институции, изборите, гражданското общество, медиите, местните власти и борбата с корупцията.

Изводът за 2020 година е, че пандемията е влошила политическия климат в страната. На този фон има “влошаване на работната среда за журналисти”, с използване на сила и нападения срещу представители на медиите. Напомня се и за санкциите на САЩ, наложени срещу български съдия Андон Миталов.

Българските проблеми изглеждат като общи за региона. “Фрийдъм хаус” сочи, че тенденцията за влощаване на качеството на демокрацията се набюдава при 18 страни, подобрение има едва в шест.За консолидирани демокрации са сметнати само балтийските страни, Чехия, Словакия и Словения.България и Румъния са в категорията на полуконсолидираните демокрацията, а степен под това са хибридните режими.

“Фрийдъм хаус“ говори за “антидемократичен завой”, защото “атаките срещу демократичните институции се разпространяват по-бързо от всякога” в Европа и Евразия.

“Опортюнисти… прикрити под идеологически дневен ред” подхранват антидемократичните практики. “В много столици” ерозията на либералния демократичен ред означава, че демокрацията, която поне на думи политиците приемат като желан модел, все повече губи от популярността си – включително защото съществуващите институции не могат да се справят с проблемите в обществата, се казва в доклада.

За България оценката спада с едва 0.04 точки, което е подобен резултат на румънския, Много по-силно се влошава оценката за Албания и Сърбия, цели 0.25 точки в Унгария и 0.36 в Полша.

Част от препоръките на “Фрийдъм хаус” за справяне с кризата на демокрацията е да се инвестира в независими избори и да се вземат мерки срещу дезинформацията в интернет пространството и изборната намеса в региона. Организацията настоява за подкрепа за гражданското общество и независиите медии, както ЕС трябва да се погрижи системата на “пленени медии” в Унгария да не се възпроизведе в Полша и други държави в блока. В същото време “Репортери без граници“ оценява ситуацията с медиите в България като най-лошата в ЕС. източник: mediapool