Изказванията на евродепутата от комисията по бюджетен контрол Инге Гресле, цитирани от електронното издание на германското списание Spiegel в края на декември и някои български медии днес, се основават на публикациите, направени от сайта „Биволъ” през ноември, и Европейският парламент вече е излязъл с позиция по този въпрос.
Така коментираха за „Жилото” източници, близки до кабинета на председателя на ЕП Мартин Шулц, появилите се днес публикации за изказани съмнения от германски евродепутат-консерватор, че е възможно да става въпрос за конфликт на интереси, при одобряването на фирма, собственост на съпругата на лидера на Европейските социалисти Сергей Станишев, Моника Йосифова, за изпълнител на публичен проект на Европарламента.

В публикацията от декември на списание Spiegel се цитират думите на евродепутата Гресле, че става въпрос за финансиране, отпуснато за кампания за популяризирането на предстоящите европейски избори, което потвърждава казаното от Брюксел за „Жилото” днес.

Германското издание припомня също така, че възможният конфликт на интереси възниква от факта, че Сергей Станишев е председател на Партията на европейските социалисти, която издигна председателят на ЕП Мартин Шулц за водач на листата си за Евровота през май.

Според Инге Гресле при одобряването на фирмата на Моника Йосифова за изпълнител на публичен проект за популяризиране на ЕП става въпрос за „пасивен подкуп на длъжностно лице”. Евродепутатът е заявила, че ще настоява за прецизна проверка на процедурите на конкурса.

Публикацията на Spiegel от декември цитира позиция на отдел „Комуникации” на Европарламента, според която „при възлагането на обществената поръчка не са знаели за роднинските връзки” между собственика на компанията, чийто проект е бил одобрен и лидерът на Европейските социалисти.

През ноември сайтът „Биволъ” цитира говорител на ЕП, според когото проектът на стойност близо 60 000 евро е получил много добра оценка от комисия съставена от 6 „независими“ специалисти, всичките работещи в Европейския парламент, а Моника Йосифова не получава заплата по този проект.

По-задълбочена проверка на развивания проект обаче е показала, че срещу преведените вече 30 000 евро за дейности по него до момента са изготвени сайта http://razberiep.eu/ на базата на безплатния софтуер WordPress и с графична визия за 60 долара, страница във „Фейсбук” и е проведен конкурс за детска рисунка.

Блогърът Веселин Желев писа на своята страница през декември, че Сергей Станишев е заявил тогава, че „не се притеснява” от факта, че съпругата му има фирма за връзки с обществеността в Брюксел. Допълнителна проверка на Желев обаче установява, че въпреки твърденията на Станишев, че фирмата „Актив” ПА не е представлявала български клиенти в Брюксел на сайта на компанията в България като клиенти са изброени Министерският съвет, пет министерства и една държавна агенция.

Да вземе позиция тогава отказва и лидерът на фракцията на Европейските социалисти в ЕП Ханес Свобода, с довода, че „не се намесва в личните семейни работи на г-н Станишев”.

Според източниците на „Жилото” председателят на ЕП Мартин Шулц досега се е въздържал от коментар по въпроса за избора на фирма, принадлежаща на съпругата на Станишев и най-вероятно ще запази тази си позиция.

„Най-малкото заради прозираща политическа поръчка в изказването на Гресле предвид наближаването на активната част на кампанията за Евроизборите”, коментираха още източниците, пожелали анонимност.

Очакванията в кръга около Мартин Шулц са да бъде доказано че няма нарушения на административните процедури при кандидатстването и одобряването на проекта на фирмата на Моника Йосифова и да не се стигне до скандал. За сметка на това със сигурност мониторингът върху проекта от страна на ЕП ще бъде засилен, смятат наблюдатели.

Да видим!