Филип Попов

„Безспорно има порочна практика по отношение на промяна на изборните правила в последния момент – 12 пъти са го осъществявали ГЕРБ. По отношение на вече приетите правила – те бяха необходими, но мястото им беше в Изборния кодекс, а не в закона за извънредното положение“. Това заяви секретарят на Парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов в предаването „Референдум“ по БНТ. Той обясни, че при колизия между двата закона, ще се прилага Изборният кодекс. 

Попов подчерта, че управляващите са създали законодателен хаос с предложенията си и с натоварването на ЦИК с несвойствени за нея действия, като това да изготви здравните мерки. „Слава богу, отказаха се от тази идея. Когато обаче предлагаме видеонаблюдение – отказват да приемат тази идея, защото това били лични данни. Но не са лични данни, когато се правят матури и се заснемат учениците. По кръстовищата има камери. Във всяка една институция има камери“, опонира Попов.  

Депутатът припомни, че от левицата настояват от 2014 година за изчистване на избирателните списъци чрез въвеждането на активна регистрация, но това предложение не се приема от ГЕРБ.

Народният представител от БСП Явор Божанков в студиото на „Референдум“ контрира Десислава Атанасова от ГЕРБ, която твърди, че преди години от парламентарната група на левицата са гласували против предложение на партия „Воля“ за въвеждане на видеонаблюдение в изборния ден. Той уточни, че от БСП предлагат видеонаблюдение само при приключването на изборния ден, а не през целия ден, каквото е било предложението на „Воля“, тъй като последното би могло да опорочи изборния процес. 

По отношение на машинното гласуване социалистите смятат, че управляващите се лутат: „Машинното гласуване трябва да бъде 100-процентово, за да се елиминира възможността за сгрешени бюлетини. Сгрешените бюлетини се отразяват и на легитимността на съответния орган. Управляващите обаче нямат сметка да има висока избирателна активност, защото натискът и репресиите няма да работят.“

Явор Божанков припомни, че левицата води разговори за гарантиране на честни избори с извънпарламентарни партии и НПО-та: „Ние сме най-голямата опозиционна партия и ще имаме сериозно представителство в секционните комисии. Ще бъдем гарант за вота на хората. Гласуването не е по-опасно от това да отидеш до магазина“, смята Божанков.

 Той акцентира върху това, че от левицата се надяват на висока избирателна активност и подчерта, че третият мандат на Борисов е бил белязан от международни и вътрешни скандали. По думите му са нужни легитимни избори, което може да се случи с висока избирателна активност. „Без легитимни избори ще изпаднем в ситуация на политическа криза. Трябва ни стабилно управление във време на криза. Демокрацията в България го заслужава“, смята Божанков.

„БСП е единствената партия с предизборна платформа, която е била обсъдена със стотици граждани“, припомни Филип Попов, като посочи, че от Парламентарната група на левицата са се срещнали с хората по места, за да създадат „Визия за България“, върху която стъпва и предизборната им платформа.

Филип Попов бе категоричен, че БСП няма как да влезе в коалиция на ГЕРБ, въпреки натиска, който са упражнявали през годините върху левицата.

За работата на Народното събрание и порочните законодателни практики, установени от ГЕРБ, Явор Божанков коментира: „Качени на валяка на мнозинството, управляващите приемат каквото си искат по тъмни доби или в преходни и заключителни разпоредби. Няма как да осигуряваме кворум на тези действия – например промяната на изборните правила през Закона за извънредното положение, като в същия закон беше изменен и Закона за хазарта“.

„Управляващите не се справят с кризи, а създават кризи. Има ли сфера, където да няма криза след управлението на ГЕРБ? Няма“, категоричен е Филип Попов.

„Нашата оценка и оценката на президента за управлението е идентична  – провал във всички сфери. Относно позицията на на БСП за кандидатурата на Румен Радев, утре Изпълнителното бюро на партията ще проведе заседанието си и ще излезе с позиция“, обясни Попов в отговор на въпрос за позицията на левицата по отношение на кандидатурата на Радев за президент.

 „Промяната на модела на управление е каузата на тези избори“, обяви Явор Божанков, а колегата ми Филип Попов изтъкна: „БСП сме били последователни в отстояване на политиките ни и на предизборната ни платформа“.