Турският министър-председател Реджеп Ердоган, който последните седмици разпореди уволнението на стотици полицаи и наложи строг контрол върху съдилищата в Турция, в резултат на корупционно разследване, разтърсило управляващата Партия на справедливостта и развитието, беше подложен на остри критики по време първото си последните пет години официално посещение в Брюксел вчера.
Несъгласието на ЕС с политиката на Ердоган, беше подчертано от председателят на ЕК Жозе Барозу, който на съвместната пресконференция настоя да припомни, че „спазването на върховенството на закона и независимостта на съдебната система са основни условия за членство в Блока”.

„Каквито и да са проблемите, ние вярваме, че тяхното решаване трябва да уважава върховенството на закона и разделението на властите”, заяви Барозу, цитиран от телевизия Аl Jazeera.

Сходна позиция изказа и председателят на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой, който призова да не се отстъпва от постигнатото от Турция дотук и да се гарантира на съдебната власт възможността да функционира „без дискриминация или предпочитания”.

Острите коментари на Брюксел подчертават, че въпреки видимото ускоряване на преговорния процес на Турция с ЕС през последните месеци, случващото се в страната от началото на годината може да навреди на затоплянето на отношенията, коментират наблюдатели.

В резултат на инициираното от Ердоган в края на 2013 г. корупционно разследване трима министри от неговото правителство подадоха оставки, близък до управляващите бизнесмен беше задържан, а стотици полицаи бяха уволнени.

В допълнение, докато траеше официалната визита на турският премиер в Брюксел вчера, властите в Анкара обявиха, че нови 96 съдии и прокурори са били освободени от длъжност, а управляващата партия внесе в парламента проектозакон, който дава на правителството повече контрол върху върховния съдебен орган на Турция – Висшият съвет на съдиите и прокурорите.

Ердоган демонстрира привидна гъвкавост заявявайки във вторник, че текстът на проектозакона ще бъде преразгледан, за да отговори на тревогите на ЕС.

„Съдебната власт не трябва да отива отвъд задачите и мандата си. И това правим ние. Всичко друго е лошо интерпретирана информация или дезинформация. Нашите европейски партньори  направиха някои предложения, които ние взехме предвид”, цитира Al Jazeera думите на турския премиер.

Според него критиките към политиката спрямо съдебната система е трябвало да бъдат обсъдени в рамките на двустранните разговори, „а не чрез медиите”.

В заключение турският министър-председател подчерта, че преговорите за членството на страната му в ЕС са на правилен път, но не пропусна да припомни позицията, че Анкара си запазва правото „в крайна сметка да се обърне в друга посока”, ако те (преговорите) не постигнат желаните резултати.

Турция започна преговорите си с ЕС през 2005 г., 18 години след подаване на молбата си за членство. Самият преговорен процес често пъти е блокиран от сериозни различия в позициите по въпроси, като разделянето на остров Кипър, както и растяща обществена съпротива последните години в някои западноевропейски държави, като Франция и Германия, срещу приемането на Турция в ЕС.