Емануил Йорданов

Може би Васил Божков е преценил, че не иска цял живот да се крие от правосъдието и е по-добре да се върне в България, смята бившият вътрешен министър.

„Това е в цялостното поведение на прокуратурата в подобни случаи. Трябва обвиняемият да бъде демонизиран изцяло, за да бъде задържан в следствения арест“, това коментира бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод разкритията, че бизнесменът Васил Божков е имал общо с основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Васил Божков се завърна неочаквано в България на 25 август (петък). Той бе задържан веднага, след като кацна на летището в София. В събота стана ясно, че бизнесменът ще остане в ареста.

„Със сигурност руската нишка направи впечатление. Преди две години ние знаехме различни неща за Пригожин, сега той е като фактор в руската политика. Това според мен рязко промени оценката на подобни връзки между г-н Божков и Пригожин. Имайте предвид, че не става дума само за Пригожин, имаше доста интересни фигури от руската политика“, каза експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. По думите му тук става дума за българското влияние в българската политика, а това не са теми, които трябва да гледаме отстрани.

„Може би Васил Божков е преценил, че не иска цял живот да се крие от правосъдието и е по-добре да се върне в България“, смята Йорданов. 

„Прокуратурата сега е в междинен период. Иска ми се това да доведе до нещо по-добро. Сарафова прокуратура няма. Когато Гешев беше главен прокурор, той имаше зад гърба си цялата изпълнителна власт. Видяхме, че това доведе до много лоши резултати, но в крайна сметка нещата започнаха да си идват на местата“, коментира бившият вътрешен министър по БНТ. 

„Мисля, че изразът „защитен свидетел“ е неточен. За Божков се знае много добре какво може да каже и за кого. Ако някой мисли, че може да се оттърве от наказателна отговорност, такова основание в българския закон няма“, каза още Йорданов. 

„Появиха се предположения, че има възможност Божков да се е разбрал с политическата и съдебната власт. Искам да припомня, че и преди имаше информация, че Божков се завръща. Той самият правеше намеци през последните две години. Може да има много предположения какви точно са стратегиите му. За 30 години няма нито един осъден голям бизнеснем. Проблемът при тях е, че те много често не доживяват нормална възраст. Последният пример бе с Алексей Петров, който бе напълно оправдан от българския съд“, каза Тихомир Безлов.