Какво ще направите, ако сенчеста организация се свърже с вас, за да ви уведоми, че ви е държала под наблюдение и ви смята за правилния човек да станете част от тайните на богатството и властта?

Какво ще направите, ако тази организация ви обещава успехите и жизнеността на инвестиционния гуру Уорън Бъфет, който вече притежава тези тайни?

И ако всичко това е абсолютно безплатно?

Тези въпроси задава журналистът от американското издание Los Angeles Times Дейвид Лазаръс, в свое разследване за „Общността” – самообявила се тайна организация, която се опитва да набира членове на Северноамериканския континент, използвайки агресивен маркетингов похват.

Самата организация, „Общността” (the Society), е продължение на движение, вдъхновено от идеите на Айн Ранд (американски философ, позната по света с концепцията си за „Обективизма”), което е съществувало от 1980-те под различни имена, сред които Neo-tech, Neothink, Nouveau Tech и Novatech. Основателят на движението, Франк Р. Уолъс, е осъден през 1997 г. за укриване на данъци и умира в затвора през 2006 г.

„Концепциите му за подхода „можеш-да-го-направиш” и маркетинговите му техники обаче са живи”, пише Дейвид Лазаръс.

Журналистът от LA Times е разговарял с жител на Лос Анжелис, 60-годишният Джим Йорк, който наскоро е получил 10-страници писмо от представител на „Общността”, подписал се само като „Бил”, в което се съдържат открити намеци за близки познания за неговите действия, които го поставили „на радара” на организацията „от известно време”.

„Бил” също така подчертава, че е дал клетва да намира и препоръчва само най-заслужилите за членове на „Общността” и Джим Йорк е един от малцината, които са избирани всяка година.

Всичко което Йорк е трябвало да направи е да изпрати „сертификат за покана за членство” на пощенска кутия в Далас, щата Тексас, и ще получи безплатно копие от тайните на „Общността”.

Според писмото сред тези тайни са как да се спечелят тонове пари, да се прелъстява всеки, да се засили интелекта и тн.

Разследването на Дейвид Лазаръс разкрива, че зад пощенската кутия в Далас стои компания, която единствено управлява кореспонденция, а самата „Общност” се ръководи от офис в щата Невада, от сина на Франк Уолъс, който се представя с псевдонима Марк Хамилтън.

Лицето зад „Общността” разказва, че идеята на писмата са всъщност търговски трик, който цели да привлече потенциални купувачи за 1 200-страници манифест, написан лично от Хамилтън и определян от него като „факция” (между факт и фикция). Манифестът на успеха, признава авторът е силно повлиян от романа на Айн Ранд „Атлас изправи рамене”. И разбира се не безплатен, а струва сумата от 135,50 долара.

„Малцината подбрани” всяка година са всъщност около 200 000, до които той е изпратил писмото си, подбрани на базата на фактори като абонаментите им за списания като Forbes  и Fortune.

Пред Дейвид Лазаръс лидерът на „Общността” настоява, че въпреки маркетинговият трик,който използва, за да разпространява книгата си, посветените в тайните на успеха са „няколко стотин хиляди”. Но макар и Уорън Бъфет да се споменава в писмото, той не е член.

Лидерът на тайната „Общност” смята следващият му ход е разкрие всичките си тайни свободно в интернет, с надеждата, че хората ще са толкова впечатлени, че ще си поръчат хартиени копия с кожени корици.

Впечатлени или заблудени.