Васил Божков

Васил Божков излиза от килията, след като Софийският апелативен съд му определи домашен арест. Ще му бъде поставена и електронна гривна. 

Поддръжниците на Божков посрещнаха решението с аплодисменти. На мярката беше и синът му Антон Божков. Според съда опасността той да се укрие не е изчезнала, макар да е значително по-малка. 

Магистратите се позоваха на това, че Божков има финансови възможности и много контакти. В същото време обаче, когато е напуснал България на 25 януари, той все още не е знаел, че ще бъде обвинен, а може да се приемат и двете хипотези, че се е върнал доброволно, както и че има решение на съда за неговата екстрадиция. 

Съдът отбеляза, че заради интензивните действия на прокуратурата, вероятността той да извърши друго престъпление е вече значително намаляла. Според апелативните магистрати обаче не всички обвинения на Божков са доказани, както и това, че престъпната група се състои от него и още девет човека. 

Не е ясно обаче дали Васил Божков ще напусне килията, тъй като се очаква да бъде поискан постоянен арест по друго досъдебно производство срещу него, което е за подбудителство към убийства, рекет и изнасилване. 

По-рано днес стана ясно, че по това дело му е било повдигнато първо обвинение след връщането му от Дубай. По-късно ще стане ясно дали искането за постоянна мярка по криминалното дело за убийства и изнасилване ще се гледа днес. 

За момента е известно, че Божков ще обжалва паричната гаранция от 1.5 млн. лв. по делото за антики.