Час след като парламентът поднови обсъжданията по въпроса за пенсиите, пленарното заседание беше прекратено. Предстои извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси. Преди това председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански обяви, че с министър Василев е съгласуван нов, “балансиран” по думите му, вариант, който отлага актуализацията на пенсиите за края на декември.

По-рано днес Народно събрание поднови обсъжданията по бюджетните актуализации, засягащи пенсиите. Приетите снощи промени предизвикаха объркване, тъй като едновременно беше одобрена актуализация на всички пенсии с по-висок коефициент за година стаж и добавка от 120 лева към пенсиите за трите месеца до края на годината.

По този повод министърът на финансите Асен Василев предупреди, че парламентът е приел две взаимно изключващи се решения, които не могат да бъдат изпълнени с одобрената бюджетна рамка.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански обяви, че с министър Василев е съгласуван нов, “балансиран”, по думите, вариант, който отлага актуализацията на пенсиите за края на декември:

“И този балансиран начин е следният – от 1 октомври да влязат в сила разпоредбите относно антикризисната мярка от 120 лв. добавка за всяка една пенсия до края на 2021 година. От 25 декември минималната пенсия се увеличава на 370, а максималната на 1 500, както и преизчисляването на пенсиите на база действителен стаж с коефициент 1,35”

Това предвижда представеният от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански нов вариант за актуализациите, свързани с пенсиите.

Според лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов увеличаването на пенсиите е предприето с цел президентът Румен Радев да спечели втори мандат:

“Изходът от това, което правят в момента Радев с неговата шайка, ще я нарека, е или да теглим огромен дълг и да задължим точно тези млади хора, които уж ги харесваха, или да плащаме с данъци

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here