Демонтажът на металните съоръжения в автокъщата в Борисовата градина е спрян от съда. Това съобщи на брифинг  тази сутрин кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

„Вчера съдът е взел решение за спиране на премахването и ние ще обжалваме. Надявам се, че Върховният административен съд (ВАС) бързо ще вземе решение, за да продължим“, коментира Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че трудно може да коментира мотивите на съда. Виждам решение за защита на автомобили, а не гражданите. Чакаме ВАС, за да си довършим работата, каза Здравков.Той посочи, че на мястото в Борисовата градина има шест монтажни съоръжения.

Днес демонтирането се преустановява. Ще внесем жалба в съда и ще изчакаме произнасянето на Върховния съд, заяви Здравков. Той беше категоричен, че незаконното строителство няма да бъде толерирано.

По думите му в автокъщата са поставени чадъри, чиито фундаменти са вкопани на четири метра под земята, но въпреки това се третират като преместваеми обекти.

Ние преминахме през четиригодишна съдебна сага, за да стигнем до този момент, коментира Здравков.

На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу предварителното изпълнение на заповедта за премахване на незаконно поставените обекти. Това означава, че трябва да бъдат премахнати металната конструкция, както и изградените стоманобетонни фундаменти.