“Ситуацията с Covid-19 принуждава правителството и Министерството на здравеопазването да действат”. Това заяви д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, който живее и работи в Германия.

Той даде нагледен пример за размера на здравната картина в България със заразени и починали от Covid-19:

“Представете си, че всеки ден по един препълнен автобус пада в пропаст”.

Д-р Илиев подчерта категорично, че България много изостава с ваксинацията:

“Първата причина е изключително високото медийно присъствие на хора с антиваксърски наклонности. И то хора, които са експерти, търсещи политически дивиденти. Това, заедно с много колебливото поведение по отношение на Covid кризата на кабинета “Борисов”, отрови цялата борба”.

“До момента заведенията не направиха нищо, освен да сложат едно шише дезинфектант на входа. Това по никакъв начин не беше борба със ситуацията. Гърнето вече се е счупило. Всеки започва да плаче, когато неговите лични интереси са засегнати”.

По думите на д-р Илиев се налага да се вземат мерки с ваксиниране на определени професионални групи:

“До момента имаме данни, че ваксинирането на професионалните групи на учителите, лекарите и болногледачите намалява предаването на болестта. Много е важно тези групи да бъдат пример за останалите професионални общности. Лекарското съсловие трябва да седне на местата си и да започне да убеждава хората да се ваксинират, а да престанат псевдонаучни интерпретации по темата”.

Д-р Аспарух Илиев призова за стриктно придържане към научния подход за здравните мерки в училищата:

“Всички ученици от 1-ви до 12-и клас да носят маски, като това се прилага и при малките ученици в другите държави. Не виждам защо и у нас родителите да не обяснят на децата защо трябва да се прави това. Говорим за много сериозно заболяване! Моята молба е хората да престанат с непрекъснатите съмнения в очевидни факти – вирусът съществува!”.

Той подчерта, че вторият елемент на мерките в училищата е тестване с антигенни тестове два или три пъти седмично:

“Най-удобният вариант е използване на тест – близалка, без да има пъхане на нещо в носа на децата”.

Лекарят припомни, че е много важно проветряването на учебните помещения на всеки 30 минути.

“По възможност ваксиниране на всички учители и ученици над 12 години е мярка, която работи навсякъде по света много добре. Не виждам защо изброените няколко противоепидемични мерки да не проработят и в България”, посочи д-р Илиев и подчерта, че Делта вариантът е много по-заразен от предишните и не трябва да се подценява, защото с настъпването на по-хладното време ще има нов тласък на инфекцията.

Съветът на д-р Илиев е преболедувалите Covid-19 да се ваксинират, но подчерта, че в първите 6 месеца след болестта са с добър имунитет.

“Да подхождаме отговорно, защото ситуацията е сериозна! Да не смятаме, че с няколко подписани заповеди на бюрото на здравния министър ще се случи магически нещо в страната”, каза още той.

Интервюто на Даниела Големинова с д-р Аспарух Илиев в предаването “Хоризонт за вас” можете да чуете от звуковия файл.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here