Прокуратурата бе сезирана в понеделник за скандалните намерения на премиера Орешарски да се уволняват държавните чиновници, които излизат на антправителствените протести. Сигналът до Сотир Цацаров е изпратен от „Асоциацията за европейска интеграция и права на човека“.
Фактът, че се събират оперативни данни и се правят профили на протестиращите бе признат от самия Орешарски.

Това някак знаково се случи между провеждането на митинга в негова подкрепа в центъра на София и изтичането на т.нар. „опорни точки”, в които депутатите от БСП и министрите са инструктирани как да омаловажат и дискредитират протестиращите.

В сигнала си правозащитната организация цитира изказването на Орешарски: „Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Стремим се да се освободим от такива хора“.

Правозащитнищите определят това изказване като престъпление или опит за престъпление по Наказателния кодекс (НК). Те се позовават на чл. 169 „б“ и 169 „в“ от Наказателния кодекс, които определят 5 години затвор за длъжностните лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

„Заплаха за уволнени на протестиращи държавни служители от страна на г-н премиера сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл. 39 ал. 1 от Конституцията на Република България“, се казва в сигнала на асоциацията.

В него пише още, че подобно събирането на оперативни данни е престъпление, свързано със злоупотребата с власт.

„Пряката заплаха за нарушаване на конституционни права на множество граждани обуславя високата обществена опасност на деянията. Тя се подсилва от факта, че автор на заплахата е длъжностно лице, оглавяващо изпълнителната власт в България. Това налага незабавна и решителна намеса на прокуратура“, пише още в сигнала.

Правозащитниците уточняват, че ако държавното обвинение реши, че престъпното деяние не е довършено, то трябва да се вземат мерки за преустановяване на неговото приготовление и за ограничаване на обществено-опасните му последици.