Свлачището, което повлича държавата, напредна рязко след решението на Народното събрание за безсрочно удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци след 1 януари 2014 г. Забраната бе гласувана юнашки от „Атака“, ГЕРБ и 59 депутати от БСП. Вчера вицепремиерът Зинаида Златанова намекна, че правителството ще бойкотира решението на парламента.
„Моето лично мнение е, че при удължаването на мораториума върху продажба на земя народните представители са имали предвид граждани на трети страни извън ЕС“, отбеляза тя.
По този начин вицепремиерката извъртя по нелеп начин волята на депутатите, наложена на 22 октомври.

Златанова подчерта, че в договора за присъединяване към ЕС не е предвидена правна възможност за удължаване на срока на мораториума. Ако законодателят е искал да промени условията в договора с ЕС, то легалните пътища са два – изменение на договора с ЕС, протокола към него и на Конституцията.

В четвъртък пък недоволните депутати от ДПС заедно с оплелите се като патета в кълчища избраници от БСП събраха нужните 48 подписа и атакуваха мораториума пред Конституционния съд.

Пиесата на абсурда продължава, а парламентарните сили действат като мухи без глави.

На първо място , и сегашната забрана за продажба на земя е абсолютно формална и лесно преодолима с инструментите на търговското право. Чуждестранните юридически лица могат да създават юридически лица в България и чрез тях да купуват колкото си искат имоти и земи. Отварянето на пазара за граждани и фирми от ЕС малко ще промени тази картина.

Второ, цари пълна мъгла кои са крупните земевладелци в България, тъй като зад доста от големите играчи стоят офшорки и подставени лица.

Трето, всички подозрения и теории на конспирациите можеха да бъдат разпръснати, ако ДАНС, Националната разузнавателна служба и Министерството на земеделието бяха изготвили няколко доклада, в които да отговорят на следните въпроси, които терзаят общественото мнение: Кои са реалните собственици? За какво я ползват и какви евросубсидии получават? Има ли вероятност чужди държави или техни представители да изкупят земята ни и да застрашат по някакъв начин националната сигурност и териториалната цялост на страната?

Вместо това целият спор се премести по фронтовата линия – „Няма да дадем напоената с кръвта на герои земя на дедите ни“ срещу „Вие погазвате договореностите ни с ЕС и въвеждате абсурдна забрана“.

Поведението на парламентарните партии прилича на сагата около затварянето на 4-те блока на АЕЦ „Белене“, която тече от 1999 г. насам. Партиите, които са на власт, клякат пред Брюксел, и се съгласяват на всичко. Опозицията вие буреносно срещу „националното предателство“, но дойде ли на власт, започва да се държи слугински.

Съгласно Конституцията Договорът ни ЕС наистина има предимство пред решенията на българския парламент и когато двете си противоречат, трябва да се изпълнява Договорът. Освен ако Пламен Орешарски не тръгне да обикаля европейските столици, за да извоюва специална поправка по отношение на земята. Предвид международната изолация на правителството, този сценарий изглежда твърде фантастичен.

Затова БСП и ДПС решиха да проводят мораториума до Конституционния съд, който да отмени популисткото решение на парламента. Особено неприлична е позицията на соцпартията – след като три четвърти от червените депутати гласуваха за забраната, сега останалите искат тази забрана да бъде обявена за противоконстатицунонна.

Това лъкатушене се дължи както на силната зависимост на столетницата от „Атака“, която инициира мораториума, така и на още по-тоталната им зависимост от ДПС, които са против забраната. На трето място стоят сметките на „Позитано“ 20, където отчитат, че разбуненото обществено мнение в огромната си част и срещу свободната продажба на земя на чуженци. Станишев и компания все повече наподобяват сомнамбул, който насън върши едно, а в будно състояние – точно обратното.

В крайна сметка, както стана и около казуса „Пеевски“, Конституционният съд /боят на магистратските лобита в него/ ще опере пешкира за налудничавите творения на депутатите. Мораториумът ще падне, а народът ще продължи да тъне в недоумение и параноя чия е земята и какво ще се случи с нея.