Божидар Божанов

„Получавам въпроси и виждам спекулации, свързани с отсъствието ми от проектокабинета на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и искам да обясня това решение“, написа в профила си във фейсбук Божидар Божанов.

„При този изборен резултат и политически пейзаж, в хипотезата на „правителство на малцинството“, сме длъжни да бъдем максимално силни в парламента. Политиките на правителството трябва да бъдат защитавани не само в деня на гласуването му, а постоянно, защото по презумпция няма трайно мнозинство.

Има и много закони, които спъват електронното управление и трябва да бъдат прокарвани, да бъде търсено мнозинство за всяка важна думичка в тях, а други трябва да бъдат коригирани „в движение“. В предния парламент видях колко трудно и колко важно е това.

Фокусът ми винаги е бил върху това да се свърши работа, затова смятам, че в тази сложна политическа ситуация мога да бъда полезен с експертизата си в парламента.

Заставам зад проектокабинета на акад. Денков и конкретно зад номинацията на г-н Йоловски за министър на електронното управление – нямам съмнения, че ще се справи, а и ще му помагам, както мога. Той има експертен профил, бил е заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“ и след това мой заместник-министър и знам, че има нужните визия и опит, а успехът ще зависи от успешната работа между изпълнителната власт и парламента.“