Явор Божанков

Раздробяването на политическото пространство води до политическа криза, смята депутатът от БСП

„Призовавам, този инкубатор за политически проекти, партии, политически формати, който по случайност или не тръгва винаги от Президентството, той трябва да спре в момента. Раздробяването на политическото пространство води до политическа криза, противопоставяне, конфликт в обществото”. Това заяви в предаването „Офанзива” Явор Божанков, секретар на ПГ на БСП.

Преди това той обясни, че явно има някакво напрежение, но то не идва от страна на НС и управляващата коалиция, а от страна на Президентството Стефан Янев обяви новия си политически проект

„За първия си мандат президентът Радев беше издигнат от БСП, а за втория – от няколко партии, които са в управлението”, припомни Божанков.

Той коментира, че повечето политически проекти тръгват от Президентството. „Няма развита европейска страна, в която да има толкова много партии на глава на населението. Тук сякаш на трима души се пада по една партия. Това не е добре за демокрацията”, заяви Божанков.

Той коментира, че БСП не се притеснява от конкуренция. „Аз се притеснявам от раздробяването на политическото пространство. Не знам вече колко хора създадоха партии и партийки. Това е несериозно”, коментира Божанков.

Той каза още, че в сложната обстановка, не е очаквал Президентът да атакува правителството „и то с измислени аргументи”.