Бойко Рашков

Има много сигнали за купуване на гласове. Това каза Бойко Рашков – служебен министър на вътрешните работи в предаването „Лице в лице”. „Тези сигнали са главно за опити и купуване на гласове от две основни политически партии – едната партия е ГЕРБ, другата е ДПС. Пита се защо? Отговорът е елементарен – защото там са концентрирани огромни финансови ресурси. Така че ще имаме идентичен проблем при задълженията на МВР като приоритет да осигури провеждането на честни избори у нас”.

Имаме един задържан гражданин в община Кирково – точно за закупуване на гласове и обвинения за заплахи, даде пример Рашков. „Българският гражданин е под натиск да гласува за определена партия”.
Многократно призовавах от ДПС, ако наистина имат сигнали за събличани хора от МВР, хора, върху които е оказван натиск от МВР, да ни ги предадат, или ако нямат доверие на МВР, да ги предадат на прокуратурата, категорично заяви Рашков. „Някои наши политически партии са свикнали във времето назад да печелят избори по абсолютно нечестен начин с финансови средства, чиито произход не е много ясен.”

Разбира се, че знам че има случаи, знам за 25 такива на брой случаи, които са работени от ГДБОП, и които се бавят от прокуратурата, така отговори на въпрос на водещата Рашков. „Това са несериозни мотиви за отказ да се продължи разследване по тези дела, които са разследване по организирани престъпни групи.”

Собственик на голяма пътна фирма е превел в ОАЕ 21 милиона и това не е единичен случай, нямам предвид същия човек и след като подобни суми се изпращат извън страната, ние после се чудим откъде да се намерят пари за заплати, лекари и т.н., даде пример Рашков. „Както този случай, така и много други в близките дни, мисля че е време нашето общество да се запознае. Нито един от собствениците на фирмите, които са строили отделни участъци от пътищата в нашата страна, не се яви лично в МРРБ при министър Комитова и да докаже с документи дължи ли държавата нещо на тяхната фирма или не. Те предпочетоха вместо да се явят лично, да изпратят работниците с машините. Това само по себе си говори за тяхната отговорност за нацията. Един от тях е и този, така не му е плащала държавата за неговата дейност, че е превел 21 милиона в Обединените арабски емирства. След няколко дни ще обявим всичко, за което ме питате, защото смятам че нашето общество трябва да е уведомено”.

Един служител, който преди 10-12 г. е бил на по-ниски нива, бил е установен в едни нерегламентирани контакти с един наркотрафикант, доста известен, този човек се е издигнал до поста министър на вътрешните работи, разказа още Рашков. „Разбира се по времето на Борисов. В момента не мога и няма да ви кажа името на този министър, но материалите са в МВР, аз се запознах с тях лично. Въпросът е – как искате да се борим със сериозната престъпност, когато Борисов е пазил такива хора? Как ще стане борбата с престъпността. И неговото име ще стане известно в най-скоро време”.

Аз съм министър на вътрешните работи на Република България и съм длъжен да изпълнявам своите задължения по закон. Ако на някой му се струва, че права политическа агитация или работя за някой, аз не мога да спра това да става, все пак аз съм министър, назначен от държания глава, в заключение каза Рашков.