Бойко Борисов

След изборите, ако мандатът бъде връчен на нас, ще предложим кандидат абсолютно отдалечен от ГЕРБ. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването “Лице в лице” по бТВ.

След днешните изявления на ЦИК и на говорителя им, изненадата им, да продължим да говорим за казуса с машините – не е продуктивно, смята Бойко Борисов. „И малкото българи, които ходят да гласуват, ще ги откажем. Всички политици сме в тази битка – избори. Хаосът е тотален и пълен навсякъде, дори и тук – в машините, флашките, пластиките. Каквото и да кажеш, то е абсурдно. Машините, заминали за чужбина, не се знае кои машини, ЦИК не знаят. То не остана време, какво да говорим. Хаосът е пълен.”

Трябва честен човек, който да прибере всички машини, държавата да ги купи, Радев отдавна трябваше да е махнал Рашков, смята Борисов. „Аз днес отново казахме, че 2 седмици вече говорим за контролните разписки от машините, защото бяхме сигурни, че се фалшифицират. Аз казвам, че и предишните избори бяха фалшифицирани. Това са 4 души – братя, сестра, баща. Може ли такъв абсурд – да си дадеш най-важното събитие за държавата за 5 г. напред – президентски избори, парламентарни, на една частна компания, която си прави каквото си иска и на 4 души, четвъртият най-близък на Бойко Рашков човек. 3-4 дни го говорим, да бяха излезли да кажат. От събота казваме – хора, разхождат се едни машини, проверете ги, отговорете ни, успокойте хората”.

Няма вариант да не признаем изборите, защото това няма никакво значение, заяви Борисов. „Радев наложи такава омраза, такъв хаос в държавата, че така разделена държавата, аз не виждам как можем да се оправим. Аз предупредих още преди година какво ще се случи, защото това е труден занаят – да балансираш. Първо, червената лампичка светна, когато ЕБВР намали прогнозата за икономически растеж на България. Това не е ли шамар за Кирил и Асен, за уж успешните министри на Радев?”.

Вие видяхте ли Радев да се ваксинира, видяхте ли му зеления сертификат – това е личният пример, попита Борисов. „Ако беше отишъл да се ваксинира, хората както го харесват, щяха да тръгнат след него.”
Преди три седмици поканих синдикатите, работодателите, дадох им модел за електроенергията, чакаме още да се обадят, допълни Борисов. „Моделът на ГЕРБ е 10 г. 70 до 80 лв. цена на тока. Моделът Радев е 380 лв. Три-четири пъти по-скъп. 60% от българската енергия е от въглища, нима въглищата поскъпнаха, нима заплатите на миньорите се вдигнаха – защо енергията се вдига?”

Поскъпването на ел. енергията и храните ще подкопаят покупателната способност на домакинствата, предупреждават от ЕК, сиреч моделът Радев доведе до това, допълни Борисов. „Добре че построихме тази тръба „Балкански поток”. С нея не дадохме да ни заобиколят Гърция, Турция. Гарантирахме си 15 милиарда кубика транзит. Ако опонентите ни могат да смятат, че 1,5 година имаме вече в сметките 800 милиона, за 80 г. живот на този проект колко прави – 25-30 милиарда печалба за България”.

Относно интерконекторът, беше спечелен да се строи от две гръцки компании, категоричен е Борисов. „Едната компания да доставя тръбите, а другата компания да го строи. Ние инвестирахме близо половин милиард и на 31 декември той щеше да стане. Аз ходех на всеки 2-3 седмици. Оттогава никой не е стъпил там. Азерски газ не се докарва в джобове. Той трябва да дойде на този интерконектор. 1 милиард кубика е договорът с Алиев, аз го подписах. Това са толкова некомпетентни хора, толкова запленени от чужди интереси”.

Гнусен компромат са снимките, които излизат, категоричен е Борисов. „Най-циничното е това, че слагат шкафче, което е подредено, заснели са всичко, когато ме няма и след това са ме снимали, когато спя. Но няма нито едно свързано с шкафчето и мен. Прекрасен компромат, но в тази игра аз не влизам. Няма да кажа коя е Мата Хари, защото няма да доставя удоволствие на воайора Радев, който с дрон кръжеше около дома ми”.

Ин хаус процедурата е разрешена от ЕК, заяви Борисов. „Започнахме бързо с ин хаус процедури, за да става бързо. До 2024 г. да има „Хемус” и да има магистрала София-Видин и така да въздигнем севера и северозапада. Ролята на държавата е да осигури финансирането и оттам нататък договорът се изпълнява от фирмите. Никаква корупционна практика няма в ин хаус процедурата. Сключете договор, пуснете процедури сега за тези лотове и на един дойде по-евтино някой да построи нататък „Хемус”, тогава може да ми говорят. Те никога няма да я построят. Ако някой някъде е нарушавал нещо, да си понесе отговорността. Ние сме осигурили парите, осигурили сме ремонта на „Тракия”. Този участък беше строен по времето на Станишев. Чисто нова магистрала се направи там на практика”.

Аз се надявам до края на зимата да оживеем, днес имаме 199 българи починали, допълни още Борисов. „За последните 7 дни имаме 1100 българи, които няма да дочакат да се променим, нито да се оправим. Има хиляди карантинирани. Този, който отговаря за Рашков, питайте го, защо не го питате – как ще гласуват тези хора? С мобилни секции? Работа е на възложения от Радев вътрешен министър да организира изборите. Рашков се провали и ние към днешна дата, освен подигравката, че ни дадоха на ГЕРБ две машини, в които няма 32 номер, за да обучим хората си”.

Август-септември трябваше да минем 70-80 процента ваксинирани, категоричен е Борисов. „Когато дойдоха ваксините, ваксинирахме по 40 хиляди на ден. Щяхме да кажем още лятото – от 15 септември, учители, работещи на първа линия, имунизирани. За другите зелен сертификат. Радев и Кацаров се криха месеци наред, онзи ден поискали помощ от ЕК и пак не казаха на българите. Ние го разбрахме от ЕК. Ето това са те. С добро, с натиск, с убеждение – щяхме да ваксинираме хората”.

Аз много се притесних, уважаваният от мен Кирил Петков обяви един министър на транспорта, проверихме – той е дарил 310 хиляди за кампанията, обясни Борисов. „Ако цената на един министър е 300 хиляди лева, аз не знам как ще се направят министри.”

Нека да видим резултатите на изборите, защото при този машинен вот, ако не предприемат да се изброят 100% от контролните талони, тогава ще видим с кого бихме могли да се коалираме, категоричен е Борисов. „Аз никога не водя разговори предварително за нещо, което не знам какво е. проблем ще е, ако водим и резултатът е такъв, какъвто дават социологическите агенции, тогава ще сложа един съвсем различен кандидат за премиер, абсолютно отдалечен от ГЕРБ. Голям срам е, Радев да не иска да имаме поне един дебат с тези, които са кандидати. Така, както с Герджиков, когото подкрепихме. Такъв премиер ще предложа и ще му възложа да отиде да разговаря с останалите партии. Ще задържим една седмица мандата, за да можем да проведем тези разговори. И без Радев не може, но и без Борисов не може – това дават тези резултати. Ако имаме глави на раменете си, трябва поне за 6 месеца да оставим омразата и да успеем да преведем държавата през зимните месеци. И пак повтарям – ако резултатите покажат това, което в момента дават социологическите проучвания”.

Знам, кой е премиерът, който бих предложил, но да – няма да му кажа името, в заключение каза Борисов.