Лена Бориславова

Най-важното постижение от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ е, че българската държава изключително успешно успя да договори по-ниски цени за доставки на природен газ. Това заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя.

 „България затвърди своето място на международната сцена като държава, която може да отстоява собствените си интереси, може да договаря с различни партньори, така че да постига най-ниски цени за природния газ и да постига устойчивост на доставките“, каза тя по БНТ.

Бориславова заяви, че „ни трябват между 12 и 20 танкера с втечнен природен газ на година, за да гарантираме доставките“. „Това при условие, че получим азерският газ в пълните количества“, уточни тя.

По нейни думи са договорени тези 2 танкера, които ще покрият нуждите за два месеца, вече са в ход преговори за средносрочен и дългосрочен договор за доставка на газ. „Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези на „Газпром“. Правителство продължава да обсъжда допълнителни варианти за доставки с Туркменистан, Египет, Турция“, посочи началникът на кабинета на премиера Петков.

„За сравнение, азерският газ по този договор, от който са се отказали предишните управляващи, е на стойност 25-26 евро, докато в Европа е 90 евро. Вижте за каква разлика става въпрос“, посочи Бориславова, имайки предвид подписаните от предишното ръководство на „Булгаргаз“ анекси за доставка на „синьо гориво“.

Тя заяви, че бъдещият микс ще изглежда така: азерски газ, договорен от Петков, ВПГ от САЩ и разговор с други държави, които текат постоянно и ежедневно с други алтернативни доставчици.

На въпроса, който вълнува гражданите и бизнеса, дали ще има посредници Бориславова отговори така: „Твърдя, че в бъдещите доставки на газ няма да има посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък, тогава синьото гориво ще бъде четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса“.

Лена Бориславова коментира и въпроса, свързан с РС Македония, като заяви, че премиерът няма да посещава Скопие скоро.

„Няма да има скорошно посещение, тъй като нямаме документ, върху който можем да работим по Договора за добросъседство, така че както и македонската страна потвърди вчера отлага се междуправителствената конференция, докато не видим стъпки, които са свързани с изпълнение на критериите, с разбирателство и с действия, доказващи, че ще се защити борбата с дискриминацията на българското етническо малцинство“, каза тя.