гориво бензин дизел

В предаването „Още от деня“ по БНТ, снощи Богдан Богданов, каза че трябва да се знае, че дерогацията има срок, в момента се обсъжда нов такъв – отпадане по-рано на дерогацията. „Ако отпадне с премерени мерки и критерии, не очакваме да има драстични проблеми. Разбира се, трябва да се отчитат и всички рискове. Отпадането в 30-дневен срок крие сериозни рискове. Ние нямаме направена никаква подготовка за това отпадане. „Лукойл“ не е предприел никакви мерки. Единият риск е доставка на суровия петрол. Другият риск е чисто логистичен. Работата на рафинерията към момента е организирана така, че да има ритмични доставки, което значи, че на всеки 6 дни получаваме танкер. Към момента това е основният казус, че при отпадане на дерогацията, ние трябва да имаме първо договорените количенства неруски суров петрол и да се гарантират ритмични доставки на качествена суровина“.

Капацитетът на рафинерията трябва да бъде поддържан, категоричен е Богданов. „Може да се мине на неруски петрол, ако се съкрати производтвеният процес и ограничим количествата готова продукция“.

Реалистичният срок е 12 месеца, дали сме конкретни аргументи в доклад, има междуведомствена група, така че реалистичният срок е 12 месеца, категоричен е Богданов.

Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените на горивата, но те ще се повишат значително, ще има възможност за спекула и може би недостиг на горива, допълни още Богданов.