Антъни Блинкън

Първият американски дипломат Антъни Блинкън и неговият израелски колега Ели Коен потвърдиха вчера „важността“ на връзките между САЩ и Израел след рядък публичен спор между двете съюзнически страни, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън прикани израелския премиер Бенямин Нетаняху да се откаже от оспорвания си проект за съдебна реформа. „Те не могат да продължат по този път“, каза той.

„Израел е суверенна страна, чиито решения произтичат от волята на народа ѝ и не се базират на натиск от чужбина, дори от страна на най-добрия ѝ приятел“, реагира незабавно Нетаняху.

В телефонен разговор Блинкън и Коен „потвърдиха отново важността на трайните двустранни отношения между САЩ и Израел“, заяви в комюнике говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Блинкън потвърди отново и американската подкрепа в полза на идеята за палестинска държава, отхвърляна от повечето членове на кабинета Нетаняху, един от най-десните в историята на Израел.

Американският държавен секретар „подчерта колко е важно въздържането от едностранни действия, които засилват напрежението“, посочи Пател.

Израел „е силна демокрация и протестното движение доказва това“, заяви днес Коен и добави, че двете страни ще продължат „съвместната работа“.

Високопоставен израелски служител, пожелал анонимност, увери, че е разговарял с мнозина американски правителствени представители, след като Байдън изрази надежда, че израелското правителство ще се откаже от съдебната реформа или ще намери „искрен компромис“ с опозицията.

Този източник сподели, че вярва в здравината на израелско-американските отношения и както сочат неговите разговори, американската изпълнителна власт не е на мнение, че Нетаняху трябва да изостави своя проект. Източникът допълни, че според него думите на американския президент по този повод не отразяват позицията на правителството на САЩ. 

Източник: Андрей Шарков, БТА