Антъни Блинкън

Изкушавам се да кажа, че трябва да благодарим на (руския президент Владимир) Путин, защото успя да ускори нещо, което твърдеше, че се опитва да предотврати. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по повод руското нахлуване в Украйна и предстоящото днес присъединяване на Финландия към НАТО.

По неговите думи Путин е накарал много страни да разберат, че трябва да направят повече, за да осигурят собствената си отбрана и да могат да се предпазят от руско нападение. В последните години наблюдаваме най-голямото сближаване между САЩ и Европа, което съм виждал в последните 30 години, добави той. Блинкън заяви, че днешният ден е наистина исторически.

Едва ли има по-добър начин да отбележим годишнината от подписването на Вашингтонския договор от приемането на нова страна в пакта, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, Украйна ще бъде основна тема на започващата днес двудневна среща на външните министри от алианса в Брюксел. Русия и Китай все повече се сближават, а това означава да бъдем все по-единни в НАТО и с нашите партньори по света, допълни той.

Източник: Николай Желязков, БТА