Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес в Белфаст, че споразумението за облекчаване на правилата в областта на търговията след Брекзит, което Европейският съюз и Великобритания сключиха в края на март, ще доведе до значителни инвестиции в Северна Ирландия от страна на големи американски компании, предаде Ройтерс.

„Десетки водещи американски корпорации искат да дойдат и да инвестират тук“, заяви Байдън в реч, която произнесе в Белфасткия университет. Президентът на САЩ пристигна в столицата на британската провинция, за да отбележи 25-та годишнина от сключването на Споразумението от Разпети петък, с което приключи 30-годишният кървав конфликт в Северна Ирландия.

Визитата на Байдън в Северна Ирландия нямаше да се осъществи, ако не беше договорена „Уиндзорската търговска рамка“, която да разреши проблемите, свързани с търговията между Великобритания, Северна Ирландия и Република Ирландия. Бъдещето на всякакво споразумение за свободна търговия между Великобритания и САЩ зависи и от запазване действието на Споразумението от Разпети петък, отбелязва Би Би Си.

През март правителството на британския премиер Риши Сунак и Европейският съюз постигнаха споразумение, известно като „Уиндзорска търговска рамка“. Та предвижда облекчаване на режима на внос и износ на стоки между Република Ирландия и Северна Ирландия, без да бъде налаган строг граничен контрол, което би увеличило риска от повишаване на напрежението в тази британска провинция, отбелязва Ройтерс. 

Междувременно от кабинета на британския премиер съобщиха, че Сунак и Байдън са единни по въпроса, че е важно глобални форуми, като срещите на лидери от държавите от групите на най-големите и на най-развитите икономики в света – Г-20 и Г-7, да бъдат използвани за ясни послания против опитите за налагане на „икономическа принуда и манипулиране на пазарите“.

Двамата са се обединили около позицията, че „манипулирането на световните пазари от страна на авторитарни лидери показва повече от всякога необходимостта от съвместни усилия в подкрепа на икономическата стабилност и сигурност на двете нации“. 

Източник: Пламен Пенчев, БТА