Джо Байдън

Президентът Джо Байдън е съгласен, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън трябва да отложи своето пътуване до Китай след откриването на китайски шпионски балон на голяма височина над страната, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви пред репортери на борда на “Еър форс уан” (Air Force One), че президентът е бил информиран за балона във вторник. Тя каза, че сред Байдън и неговите съветници е имало консенсус, че Блинкън не бива да пътува в този момент.

Междувременно Пентагонът съобщи, че китайският шпионски балон се е придвижил на изток и се намира над централната част на страната, и че САЩ отхвърлят твърденията на Китай, че балонът не се използва за наблюдение, предаде Асошиейтед прес.

Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър отказа да предостави подробности за това къде точно се намира балонът и дали повторно се обмисля той да бъде свален. Официални представители заявиха, че военните са изключили този вариант поради потенциални рискове за хората на земята.  Райдър каза, че балонът се е намирал на височина около 18 000 метра, бил е маневрен и е променил курса си. Генералът добави, че в момента балонът не представлява заплаха.

Посещението на Блинкън ще се състои по друго време, веднага щом обстоятелствата го позволят, заяви високопоставен служител от Държавния департамент, цитиран от ДПА. Вашингтон също така каза, че е взел под внимание, че Китай е изразил съжаление, “но присъствието на този балон в нашето въздушно пространство е явно нарушение на нашия суверенитет, както и на международното право”. 

Източник: Владимир Арангелов, БТА