Бойко Борисов

След проверка от Върховната касационна прокуратура и Апелативната прокуратура делото „Барселонагейт“ е върнато в Софийска градска прокуратура, като водещият прокурор Стефан Христов е отстранен и то е разпределено на друг.

Предстои новият прокурор да се запознае с материалите по досъдебното производство и да прецени дали са събрани достатъчно данни по отношение на искания имунитет. Той ще трябва също да реши оттук нататък какво трябва да се извърши по разследването и необходимо ли е да се съберат нови доказателства.

Припомнмяме, че на 18 юли от прокуратурата съобщиха, че проверката по делото е показала, че от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването. Разследването е за организирана престъпна група за пране на пари.

На 6 юли Борисов депозира в администрацията на парламента отказа от депутатския си имунитет по повод разследването, повече от месец след като на 2 юни имунитетът му беше поискан от тогавашния главен прокурор Иван Гешев.