Самоизявилият се като кандидат за премиер лидер на гражданско сдружение „България без цензура” и бивш телевизионен кариерист (под сянката на тандема Василев-Пеевски) Николай Бареков проведе парламентарен гастрол в сряда. Там той се срещна с лидера на „Атака” Волен Сидеров, за да му предаде два сигнала срещу Бойко Борисов. И както си му е редът, определен от правото на информираност, застана от другата страна на журналистите на импровизиран брифинг.
По пътя „гузен негонен бяга” и „за да няма спекулации” Бареков заяви, че със Сидеров се видели в качеството на председател на антикорупционната комисия в НС. Коалиции няма да правят, но ги свързват общи граждански каузи.

Интересно обаче е да се спомене, че практиката граждани да брифират в парламента след изпълнение на своя дълг е рядкост.

Все пак стана ясно, че в документите, който Бареков е предоставил на „колегата” Сидеров, има данни за офшорно участие на Борисов в две фирми – една в Кипър и друга, докато е бил кмет на София.

Лидерът на „Атака” разясни, че първата, за която се знае, не е закрита и продължава да извършва дейност. Във втория случай ще се разглежда конфликт на интереси, тъй като Борисов е бил съдружник в „Джи енд Би“ по времето, когато е бил главен секретар на МВР и е управлявал столицата.

Докато Сидеров гарантираше, че сигналите ще бъдат разгледани скоростно, още в четвъртък, техният подател стоеше изправен до него и чакаше своя момент за изява.

Главен субект в нея отново бе бившият премиер, към когото стрели летят съвсем редовно от бившия изпълнителен директор на TV7. До момента обаче всичките попадат точно пред Бареков като груби фалове, далече от мишената в полето на подхвърлените голи обвинения, или просто се връщат обратно към него.

За българския Ал Капоне

Оказа се, че лидерът на „България без цензура” е използвал възможността да предаде на Сидеров и своя проектозакон за лустрацията на мутрите, който е насочен към…

„Надяваме се и желаем парламентът да приеме закон за лустрацията и в него да попаднат всички основатели и членове на криминални групировки по време на прехода. Ако колегите си свършат работата в парламента, Борисов няма да има избор и ще трябва доброволно да напусне политическата сцена – иначе ще продължим да ставаме свидетели и участници в събития, които водят страната към гражданска война(…) Българският Ал Капоне е Борисов. Искам този човек да напусне незабавно българския парламент и партията си, както го направи неговият политически двойник в ДПС Христо Бисеров”, каза Бареков, цитиран от Mediapool.

Гражданинът Бареков коментира и студентските протести от вторник, като се оказа, че е наясно кой ги организира. „Виждате, че навън се води война, платена с парите на една мутра и основател на групировката СИК – Бойко Борисов”, каза той, след като сутринта в пленарна зала същото обявиха лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан.

Бил съм бизнесмен, имам една четвърт…

 „Нападаният” Борисов, който вече обяви, че ще съди Бареков заради една снимка от „онези времена през 90-те”, на която бе посочен като присъстващ, а в последствие стана ясно, че „той” е друг човек”, обясни по-рано:

 „През 1994 година съм бил бизнесмен до 1996 година. Имам една четвърт от тази фирма. Събрах симпатизантите и им го обясних. На кой да отговоря? Въобще не е работила. Сега чакам. Говорих с Цветелина да поиска там от адвокатите да покажат до кога, как е работила, има ли транзакции, защото съм убеден, че няма. На тази поредна лъжа, както и за снимките, както и за всичко останало, се оплетоха, ще се оплетат и там”.

На въпрос дали сега ще закрие офшорната фирма, Борисов заяви: „Тя трябва отдавна да е закрита. Просто чакам по тази тема. Аз работя с документи. Да изчакаме няколко дни, ще бъда любезен да се явя пред вас с документи”.

„Не бил чувал, не знае, не се бил чувал с Цветелина Бориславова 5 г., която е негов ковчежник. Как така 5 г. няма да се чуеш със своя ковчежник?”, попита по-късно Бареков, очевидно наясно кой се грижи за парите на Борисов.