“Инфлацията достигна притеснителни нива много над очакваните. Затягането на паричната политика започва. Още през юли очакваме повишаване на лихвените проценти в Европа”, това заяви вицепремиерът от служебните правителства Атанас Пеканов пред БНТ.

“Повишаването на лихвените проценти на Централната банка води до повишаване на лихвените проценти на търговските банки, затягане на условията по кредитиране, намаляване на инвестициите и потребленичето чрез кредити. Това ще доведе до намаляване на икономическата активност и успокояване на пазара на труда и повишаване на безработицата”, уточни той.

Той допълни, че по-високата безработица води до по-ниска инфлация, но това не е основният фактор, които я обуславят. 

“Големите фактори са огромните поскъпвания на горивата и суровините, както и проблемът с доставките”, подчерта Пеканов.

“Цената на горивата и пътуванията се увеличиха най-много”, категоричен беше той.

“Политическата ситуация у нас остава изключително конфликтна. В една такава деликатна икономичска ситуация е много трудно”, заяви Пеканов по отношение на планираната актуализация на бюджета.

И допълни, че според него не е добре да бъде замразена минималната работна заплата.

“Не трябва да вървим към пълно компенсиране на загубите на покупателната способност. Ако всички заплати нарастнат повече от производителността и инфлацията това ще доведе до ново поскъпване”, подчерта Пеканов.

Той изрази подкрепата си към това България да стане част от еврозоната, но само ако това не доведе до загуба на покупателната способност на хората след приемане на единната валута за ЕС.