Не бяха приемани с добро темпо неща, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, това каза пред NOVA служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

“Вместо 22 има приет само 1 закон. Следващият парламент ще трябва да започне с гласуването на тези текстове. Вече имах срещи с няколко министри, за да започнем работа по тях. Сред тях са Законът за обществените поръчки, законът за личния фалит и други”, уточни той.

“При сформирането на Народно събрание ще положа усилия да убедя депутатите, че трябва да приемат тези текстове спешно. България до момента не е получила пари по Плана. Предстои да бъде направено първото плащане”, уточни вицепремиерът.

“Продължаваме с всички действия по европейските програми, ще работя и по темата “ОИСР” и влизането в Еврозоната, за да може догодина да сме напълно подготвени. България не трябва да остава в периферията на Европа”, каза Пеканов.

“Надявам се, че интерконекторът с Гърция не е под въпрос, правим всичко възможно нещата да се случат в срок”, подчерта той.

“Може би заради инвазията в Украйна не е морално да продължим търговски взаимоотношения с Русия, но много страни продължават тези отношения”, изтъкна Пеканов.