Асен Василев Кирил Петков

Въпреки спряното от “Газпром” подаване на газ за България, страната ни няма проблем с доставките. Това обявиха на съвместна пресконференция премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, съпредседатели на “Продължаваме промяната”, предаде БНР. Те отрекоха да има разрив в отношенията им с президента Румен Радев, но определиха позицията му срещу военни доставки за Украйна като “позорна”. 

ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима България, свободна България, просперираща България. За съжаление в близкото и по-далечно минало Русия е атестирала България като пета колония. В България има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават интересите на Русия. Това заяви премиерът Петков на извънредната пресконференция.

“ПП ще защитава основно само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство”, добави Петков.

“Руските интереси, които са част от групите политически и икономически, в България ние вярваме, че зад тях стоят и 3-те млрд., похарчени пари за “Турски поток”, и предложението за газова централа и отказът ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация”, каза още Петков.

“Гръцката връзка беше построена повече в последните 3 месеца, датата е юни и физически тя ще стане. Имаме ясна позиция за войната в Украйна, не се опитваме да балансираме, това което може да очакват от ПП е ясни позиции, български интерес, суверенитет, независимост”.

“Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна”, каза още Петков.

“Позицията (б.р. – за Украйна), която господин Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да ѝ помогнем… Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станем васали. Ние като правителство и партия няма да го допуснем”, заяви от своя страна вицепремиерът и съпредседател на ПП Асен Василев и добави: “Политиката да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг, ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва и изнудва, приключи. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори с агресора. От една страна виждаме позицията, че държавите трябва сами да определят своята политика. От другата страна е цялата концепция за велики сили и сфери на влияние и малките държави като васали. България не е и няма да бъде васал”.

Асен Василев заяви още, че срещу България се води безпрецедентна икономическа война и съобщи, че в Брюксел ще се водят разговори за общи покупки на газ. Вицепремиерът увери, че за момента доставките на газ са гарантирани, като количества може да бъдат осигурени през връзките с Турция и с втечнен газ, но цената засега ще е с 20% по-висока.

От своя страна премиерът, който е и съпредседател на ПП, заяви, че позицията на партията е на Украйна да бъде оказана военна помощ и партията ще гласува за това, когато въпросът бъде поставен в Народното събрание:

“И между другото, “Продължаваме промяната” направи своя първи изпълнителен съвет още снощи и ние решихме, че като партия “Продължаваме промяната” ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна и това е нашето истинско желание като партия и това ще бъде и нашето гласуване в парламента следващата седмица”.

“Повечето договори за доставка на оръжие са подписани от предишни правителства. Всички договори са подписани със страни от ЕС и НАТО и традиционни наши пазари”, каза още Кирил Петков

Според Кирил Петков по темата за военна помощ за Украйна се прави опит да бъде вбит клин в управляващата коалиция.

“Дали да напусне коалицията е решение на БСП” – така Петков отговори на въпрос на БНР дали подкрепата за решението за оръжейни доставки за Киев няма да доведе до разпад на коалицията. 

Въпреки спряното от “Газпром” подаване на газ за България страната ни няма проблем с доставките. Това обявиха още на съвместната си пресконференция премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев:

“В момента, в който говорим, въпреки че е спряно подаването на руски газ, няма намалено потребление към българските потребители. Имаме LNG- кораб, който разтоварва в терминала в Ревитуса в Гърция, и газът стига до нас без проблеми. Тоест проблем с физическите доставки на газ няма. Проблем със съществуващите трасета, даже и без построен интерконектор, няма”.

Василев и Петков обясниха защо са спрени доставките само за България, Полша и Литва така:

“Спрени са доставките засега, тъй като това са първите три държави с плащания. Това е календарът на плащанията към “Газпром”.